Saturday, April 10, 2010

1) Cerita pertama


Makan2 nasi ambeng di tingkat 4 MGCC. Sungguh kenyang dan menyebabkan berlakunya perkembangan badan!! Para2 penyumbang adalah para2 kenaikan pangkat.... *peace*


2) Cerita 2

Perasmian Futsal Court @ Rooftop. Sesi mendera mgmt level. Main futsal berkaki ayam dan berkain batik (ada yang smpi koyak la kain batik tu)


3) Cerita ketiga


Vote for nad. BFF adik ku. Support support support. Tumbler itu dapat percuma bila pergi Debaran AF.


4) Cerita yang bukan cerita

Saje nk letak gambar ni. The Generasi 1 of Ashadi Gals. Yang S2,S3,S4 and S6 tu bukan saiz baju ye. Itu adalah turutan adik beradik.... :)


5) Cerita Bangga

Ini adalah hasil jahitanku yang pertama (versi baju). Bangga sebab bole pki.. Kira jadi la kan. Tapi masih byk yang perlu diperbaiki. Practise makes perfect. Oleh itu mari la beli kain murah2 (rm5 semeter kat nagoya) and practise.. Target: Raya nk pki baju jahit sdr... yehaaa!!


6) Cerita cinta

Ini lah chenta hati baru saya... kenal kan...sihitam manis beriberi... muahhs... Segala lautan dalam dan gunung berapi ku tempuhi utk mendapatkan chenta ini. Yang pasti kesimpulan utk segala pahit maung ini, service Celcom Account Manager MALINDA MD NOR amat BUSUK sekali!!!!


Monday, March 29, 2010

Adohai!!!


Kejadian di Nyonya Colours - Bukit Raja

B2 : Bie, kakak ada kedai....

Me: Kedai? Kedai apa?

B2: Ada kedai tu nama dia Balqish Jati

Me: Balqish Jati? Kedai apa? Jual Perabot ek?

B2: Bukan

Me: Habis tu jual apa?

B2: Jual kerusi, meja, almari... macam2 lagi la (muka penuh suci dan tak bersalah)

Me: *speechless dan rasa nk hempuk je*. Adik, kalu jual meja kerusi semua tu namanya PERABOT la... adohai!!!!

Letih melayan budak ni!!!!

Monday, March 22, 2010

Assalammualaikum Mama,

Mama sihat? Xpin harap mama ok2 jer kat sana ye. Xpin selalu doa agar mama ok kat sana. Sorry la sebab kekadang xpin lupa nk doa kat mama. Rasa bersalah sangat kalau lupa. Sorry ye mama. Xpin akan cuba tak terlupa lagi.

Rindu la kat mama....
Mama rindu kitaorang tak? Diam2 dh 4 tahun kan mama. Dalam 4 tahun ni sekali pun xpin tak penah tulis surat kat mana. Memang macam nk tulis. Tapi tak tau nk tulis apa. Rasa tak terzahir rindu xpin ni dgn kata2 atau tulisan. Sudahnya, langsung tak tulis kat mama kan... Sorry ye ma....

Ma,
Xpin ada banyak citer best nk citer kat mama. Jarang xpin dapat byk citer best2 ni. Rasanya dlm 4 tahun ni baru kali ni bertubi2 citer best dtg ma. Sebelum ni agak kurang best citer xpin. Ma nk tau? Hehehe. Meh nk citer.

Pertama sekali dan citer yang paling best.... XPIN PROMOTED!!!... Hehehe..best kan ma. Xpin pun tak de la harap sangat ma. Sebab penah frust dulu. Kan masa xpin jaga mama dulu, time tu kira ala2 due for promotion. Tapi sebab MC xpin byk, dgn unpaid leave lagi sebab jaga mama masa tu. Xpin tak dapat. Frust tu mmg ada frust jugak. Tapi xpin tak ralat. Sebab xpin jaga mama. Lagi pun kalau mama ada mesti mama akan kata...bukan rezeki xpin lagi... kan?? So sebab tu xpin tak kisah sangat. Kali ni pun xpin tak harap sangat. Walaupun bos xpin cakap dia recommend nama xpin tapi xpin malas nk pikir sangat.. Actually xpin tak pikir pun. Tetiba ada officemate xpin dtg and congratulate me. Memula terpinga2 gak, tapi terasa macam mesti psl promotion. So I did my checking. alhamdulilah, xpin dpt ma. Masa tu kan ma, tak tau nk kata apa. I was very very speechless and extremely happy. Rasa mcm nk tepon mama n bgtau. Instead I told Ocha and Yah. Dorang la orang pertama yang tau. Heheheh.. Happy sangat ma.

Bukan setakat tu aje...
Dlm seminggu dua ni byk jgk benda best2 jadi. Rezeki bertambah. Ramai bagi xpin hadiah ma. Kat ofis xpin kan ma, ada sorang bos tu, baik sangat. Xpin kalau down kan suka dgr dia citer. Kekadang tak minta nasihat dia pun tak pe. Dengar je dia bercerita psl masalah dia, masalah orang lain terus buat xpin insaf. Dia ni kan ma sangat2 pemurah. Kalau la xpin bole jadi mcm dia. InsyaAllah....
Dia ada bagi xpin 1 barang ma. Xpin SUKAAAAA sangat2!. Dia bagi xpin boots ma! Mahal tau boots tu. Dia bgtau xpin dia beli RM400!! Xpin dh la mmg suka boots. Dari dulu lagi... tapi tak terbeli2. Pastu dia kata dia ada yang tak nk pakai dh. Kalu muat dia nk bagi. As what she said, rezeki xpin. Xpin try mmg muat ma... Hehehe. Suke sangat. Yang buat xpin suka lagi apa tau? Kasut tu brand BALLY. Brand favourite mama kan. Dulu mama byk kasut BALLY kan. Xpin pun suka kasut mama tu. Tu yang bila dpt boots tu xpin teringat mama. Suka sangat.....

Pas tu... ada lagi orang bg xpin hadiah. Ada sorang adik ni. Close ngan xpin. Kekadang dia dtg tido kat umah. Teman xpin. Dia bagi xpin handbag. Hehehe. Xpin skrg gila handbag ma. Sebab ada 1 website tu, handbag dia murah2 dan cantik2. Ala...mama dulu kan suka kumpul baju kan.. xpin suka handbag.. mcm dh byk jgk la.. tapi tetiba asyik ada kaler yang tak de jer... hehehe..
Xpa pun hari tu belanja xpin handbag ma. Tapi tak dpt lagi. Kalu ma ada kan, mesti ma bising kat xpin sebab handbag byk... Hahahahhaaha..

Sekarang kan ma, xpin dok belajar jahit baju sdr. Start dgn nk jahit kain (skirt). Ada sorang officemate ni kan, dia la yang encourage xpin jahit baju sdr. Ma kan tau xpin tak penah dan tak berapa suka menjahit. Mesin pun mana reti guna sangat. Nasib ma sempat ajar xpin guna mesin jahit tu. Tq ek ma sebab belikan mesin tu. Ada lagi dan masih elok lagi. Baru kak tnee hantar smlm. Xpin akan belajar jahit smpi menjadi baju/skirt xpin tu. InsyaAllah bole. Sekarang kena jahit sendiri ma. Penny dah tak amik tempahan. Dia kata mata dia dh tak nmpk. Dah berapa tahun dah kitaorang tak tempah baju. Asyik beli yang dh siap dh. Ma tau je la kalu beli yang dh siap. Kain senteng. Nk pki kain mesti ke ala2 londehkan bawah pusat.

Ni la antara citer2 best yang xpin nk citer. Lagi best kalu dpt citer terus kat mama kan. Tapi tak pe lah.

Xpin sebenarnya kan rindu sangat ngan mama. Xpin rasa bukan xpin sorang. Ocha, Yah, Xpa, Apiq. Semua rindu mama. Dh 4 tahun tapi most of the times kami still rasa lost. Selalu gak kami cakap, kan bagus kalu mama ada. Tapi tak baik kan cakap cam tu. Mcm tak redha. Ma pun mesti marah kalu kami cakap cam tu kan.

Dulu xpin selalu tertanya kenapa mama tak penah dtg dlm mimpi xpin. Xpin rasa nk sangat jumpa mama. Not even once dlm 4 tahun ni. Ocha penah mimpi mama. Yah penah. Xpa pun penah rasanya. Apiq? Tah, kalu penah pun dia takan cakap. He is very secretive sekarang. Sian dia rindu mama tu. Tapi lepas pikir2 balik, mungkin ada hikmah ma tak dtg jumpa xpin dlm mimpi. Xpin rasa xpin tak bole handle. Sedangkan menaip ni pun bergelen2 apatah lagi kalu jumpa dlm mimpi.

Eh ma, ok la... dh lambat ni. Xpin kena gi dulu la. Lain kali xpin tulis lagi ek. Hilang sket rindu dpt citer kat mama. Nanti ada citer best2 lagi xpin citer lagi tau.

Bye Ma...

Assalammualaikum.....



Monday, March 8, 2010

Haloooo....

Lama tak dgr cerita? hehehe... Byk citer ni... Been busy and away for few days. On 26th Feb, I sent my buddy, Norli and her family to LCCT. Mereka nk bersuka ria di Bali. Si kecik Icha tu excited gler bila smpi LCCT. When I fetched her at around 7 a.m, she was a bit moody. Ha la..kena bgn awai hari cuti (mcm dia tau hari tu cuti...wakakaka).

Most of my close friends know that I'm crazy over shot glasses. So far I've collected more than 60. Most of them was given to me as souvenir from my frens and family members and some mmg I pesan, and some I got it for myself.

Norli didn't disappoint me when she came back with these:


She brought back not 1 but 3 shot glasses from Bali. Heaven! This is my 61th, 62th and 63th collection of it. I just love the Special Edition Shot Glass from HRC. In total now I have 3 different design of HRC Bali shot glass.

And the flip flop.... GREEN!!! dont you just love it? Bling-bling lagik... hahaha.. I was planning to buy a slipper for office, since I got this... so officially this will be my Prayer slipper in office... Wow! Glamer slipper I! ahahahah.

And the excitement doesn't stop here. Remember my previous entry I said I was a bit excited to go the the Team Building at PD and I don't know why. Only when the program started I know why I was looking forward for it... Will let you know later in this entry...hehehehhe.

Anyway, about the Team Building, I had a great time at Ilham Resort as expected. Actually, I have been to the same program last 4-5 years. I was fun but very tiring. Not as tiring as before because this time I already know what to expect from the program. But still tiring and semua sendi2 dan otot2 bekerja keras sepanjang 3 hari 2 mlm kat situ...

Meh la nk citer skit2 pasal program tu.. Tapi kalu nk best kena pergi sendiri dan rasa sendiri. Baru la mantap.. hehehe..

I arrived at Ilham resort on Friday after Friday prayer. We actually arrive quiet early. (we = me and afniza, we drove there). Petang tu ada acara indoor dan amik gambar. We were divided into groups and of course I wasn't together with Af. There were 6 teams all together. Oh ya.. Before I forget, this team building is for all Maybank Compliance Officer-CO (or if you are involve in compliance matters la). When I said all, I meant all. Not only locally but international CO were also there.. Namely from Philipines, Hong Kong, Shang Hai, Brunei, Singapore, Vietnam, London and hmmm... tak ingat lak... agak ramai gak la...

That nite itself dah mencabar. Masuk hutan ok..!! The group were given 2 lampu kat kepala tu dgn compass. Masuk hutan, carik la jln keluar. It was dark and really dark. But again it was fun. My group took 26 minutes to get ourself out from the woods. We got 2nd place for this.

Among other interesting activities were rafting and rappelling. Rappelling was the most 'popular' activity. Some were ok, some were not. Some cried, some 'argued' with the trainer to pull them back.. Heheheh... As for me, like I said, I have done this before so tak la takut sangat. But still ada gak dup dap skit2. Normal la kan. When our group Q utk buat benda ni, one of the trainer said 'Ok next please stand by'. Since I've done it before ingat nak make way to those ppl yang belum penah buat. So that tak de la dorang takut sangat. 2-3 kali trainer tu panggil tak de sapa nk pergi...tetiba kedengaran 'Ok Safwin, Come!' Mak ai!! The trainer actually called my name. I smiled to him sarcastically and bangun jugak la... The other trainer gave a puzzled look at me as in 'camne la mamat ni tau nama minah ni'. And I smiled to him jgk. So...camne mamat ni tau namaku?? Heheheheheh...

Camni...

I had a crush on him (the trainer) during my last Team Building kat tmpt yang sama. It was like 4 years back. Back then I tgk dari jauh jer. Sungguh semat mamat ini. Smpi habis program pun I didnt have the guts to tegur him to get his phone no ke apa ke. So with the help of my dearie fren, I finally manage to get his phone number. So the friendship starts. We keep in touch for few months. Then tetiba stop. But I still have his number. The last time he ever contacted me was last 2 years I think. He was checking whether I still remember him. Halo!! Wa ada crush sama lu of course la wa ingat lu... kan? Hehehehe.

So going back to the reason why was I so tergedik2 to go to this program, I think this could be the reason. I told some of my friends in the office that 'ntah2 mamat tu ada kot'. Tapi sumpah tak harap. Coz he told me once that he quit from the company to became free lance. Later he joined Lost World of Tambun. So mmg tak expect langsung. So bila ternampak dia.. I was like confuse.. Eh? Mamat ni ker? So I sms him. True enuff!! Mmg dia... But I didn't introduce myself face to face to him. I said, pepandai la awak teka nnt ek. And I didn't expect he know me sebab we never talked to each other during the last program and he only knew me melalui gambar masa program. Hehehehe. But he got good memory. He came to me and say 'Ni cik ke puan'. Choi!! hehehe..

I didn't have the opportunity to amik gambar dgn dia. Sorry Ocha. Busy la dgn program. I was committed to the program 100%. Hp pun tinggal kat bilik. But no worries, for those who ever wonder what kind of guy that I adore / admire.... mcm ni la rupanya. This is my defination of Encem!... hehehehe

Tadaa... This pic was taken from his FB. (Ye, dia add saya..hehehe) En Faizal, incase awak terbaca ni, sorry ye saya curi gambar awak. Ramai tertanya2 bagaimana rupa awak. And since saya tak sempat nk bergambar dgn awak, maka dgn itu saya terpaksa mencuri.. hehehe. Ampun ya pak!

So this is my kind of guy. The first guy yang I felt in love yang muka mcm ni .. Bernard Chandran!!! Ala2 muka cam ni kan?. There was another guy ala2 gini gak la... masa kat college dulu. Pun wa jatuh cinta gak! hehehehe. So he is the 3rd. Eh jap... looking at this pic again... sekali lalu macam ada muka uxop gak. (Bro uxop, u pun encem gak kan? Apsal u tak ngorat I dulu ek? - Hahahahaha)

So his name is Faizal. Sorry to disappoint my dear readers, he is MARRIED with 1 adorable son. Actually he was already engaged when our friendship started. He was frank about it and I respect him for that. Andddd, if he is not married, JGN HARAP WA NK TEGUR DIA. I will never ever tegur orang yang wa ada hati. I'll chicken out when comes to this situation. Once I know that I dah tak de feelings kat orang tu...baru la bole sembang mambang... Benggong kan...

Adoi... panjang lebar lak entry kali ni.. Ada lagi nk citer. Kisah balik umah lepas Team Buiding ni.. tapi later2 la...

Tuesday, March 2, 2010

Hmmm...Ntah

Mcm tak de feel nk berblog... tapi cam lama sangat dh tak blog. Too many things to tell and yet dont know how to tell...

  • Rasa terhina bila mengetahui kisah sebenar disebalik angpau merah pada entry sebelum ini. For me better nothing dari memilih kasih. Tak baik tau. For what ever reason, I still feel it is not rite to do that. But xpin masih berterima kasih atas pemberian.
  • Feel bad today. Was being productive, tapi masih tak mencapai my own set of KPI. I was late for the submission of outbound report.(actually not really late as the due is today) but I still feel bad as I should have submitted it yesterday as per my plan. But again, my plan was hijacked by other ppl's plan... hehehe... what to do... kerja is kerja...
  • Since yesterday my face felt like burning. Macam berjemur plak... This happen at nite only. Like now!. Ayo.... tension sebab sangat pedih ok. Tapi bila siang ok lak. But if I gelak, people said I blushed. Mcm tadi, we were teasing Nora (baru balik cuti kawin). Bila xpin gelak, semua kata xpin blushing. Aik? Orang lain kawin, orang lain kena usik tetiba orang lain blushing. Apakah kaedah itu? hehehe...
  • Tetiba mcm tak sesabar nk gi Compliance team building kat PD jumaat ni. Tetiba excited semacam. Benggong xpin... hehehe
  • Lately terfikir, kalau xpin sakit ke, jatuh pengsan tetiba ke, will anyone in this house realize it? (Except for Apiq who always berebut my laptop?) Hmm... I doubt it....
Sekian


Monday, February 22, 2010

Terima kasih

Sangat suka hari ini.
Hari ini adalah hari menerima...
Xpin menerima 3 benda yang sangat disukai hari ni....
Semuanya unexpected... tapi xpin suka... :))

Yeay!! Big Big bos bagi angpau... Best ooo... First time dpt angpau dari bos.. Semua yang keje hari ni dapat. This is my 7th year keje sini and baru first time dpt. I dont really care bout the amount (which as you can see is RM3) but the thot that counts. Mau dekat RM2k gak bos berabis bagi angpau kat office ni... (agaknya la).
THANK YOU CWH

As you all know, this year is the year of tiger. So let's roarrrr..... hehehehe... And you all also know that Maybank is tiger. Kebetulan Maybank is celebrating 50th year anniversary this year. An I personally feels that it time for the 'Tiger' to roar again.. This time, louder. I've been working here in Maybank Call Centre dh masuk 7 tahun. Of course there's ups and down's, the good times and bad times. But overall I can say that I like it here. I like working here. I like Maybank. And I would like very much to serve Maybank more. (have I mentioned that I lost all my cert therefore I cannot apply job else where? - actually that's the reason I'm stuck here). Hahahah... No la... half true and not... But I do like it over here. Despite of all the complaints I had and will be having, I still like it here.

So, for Maybank 50th anniversary ni ada dpt Tshirt. Just a normal tshirt. (Have I also mentioned that selama 7 tahun ni berapa byk baju Maybank I have collected?- 1 fine day bila xpin rajin, xpin akan amik gambar all the shirt ok). Most of them given to staff for free... So generous kan... Anyway, this year we will be getting 1 more. And Telesales are also showing off their generosity by giving us the F1 shirt. I love the cutting. It make me look slimmer... HEhehe. Once I get all the shirt + tshirt, I will post it here ok...

So going back to the second item that I received today.... Tadaaaa......

A Note book.... sangat cantik ok!!!... byk budget dh kuar awal tahun ni... I'm praying hard that Wahid is generous enough to give us extra bonus sempena ulangtahun ke 50 and I hope that Maybank will continue making profit in sempena tahun TIGER ni... So Maybankers.... Together we ROARRRRR!!!!!
THANK YOU MAYBANK

And last but not least... Chenta hati beta... Double yeay and horray!!!!

Penambahan kepada koleksi ku... Special thanks to my kazen... T1. Sangat2 suka. Ini adalah koleksi xpin yang ke 60....
THANK YOU T1

Thank you, Thank you and Thank you.....

p/s: Moga xpin bole jadi pemberi plak lepas ni... AMIN....


Sunday, February 21, 2010

Weekend ni xpin bersuka suki dirumah....
Sebenarnya tak la bersuka suki sangat. Dont feel like going out. Tak de orang nk ajak kuar pun. So untuk mengelakkan segala tahap kebosanan dirumah, xp
in pun carik jalan nk suka suki dirumah. Walau pun tak berapa suka suki. Tapi buat2 je la.... ;P

FYI, xpin kalu dh dok umah ber'suka-suki' begini.... mmg tak gerak dari bilik... bangun dari katil hanya utk kenchhh ye... and mandi... kalu tak sorry... tak bergerak... In other words, bfast ter skip, dinner diabaikan... hanya mkn lunch... tu pun roti jer... begitu suka suki xpin tau... hahahah

Suka suki pertama ialah... xpin berjaya menghabiskan cerita ni... Fuh! finally...setelah berhari tgk.. Citer ni best... ala2 CSI gitu... tapi mistik sket arr..To complete this 20 episode ada la dlm 4 hari kot. I started during weekdays... habis keje, balik mandi terus on laptop... Tapi ada sambungan season 2.... so terpaksa tunggu S1 habis dload baru minta... tak suka tgk sekerat2....


Ceritanya:

In Season 1, FBI Agent Olivia Dunham recruits Peter to convince his estranged father Walter to help her save the life of John, her partner and lover. Olivia must deal with John's subsequent betrayal and piece together his role in the mysterious "Pattern," a series of unexplained events that have been occurring around the world. When Walter and Peter prove their worth, Olivia forms a team whose ongoing mission is to decipher the Pattern. Along the way, she must decide how much to trust John and Massive Dynamic executive Nina Sharp, both of whom seem to be hiding something.

Fringe is an American science fiction television series co-created by J. J. Abrams, Alex Kurtzman and Roberto Orci. The series follows a Federal Bureau of Investigation "Fringe Division" team based in Boston, Massachusetts under the supervision of Homeland Security. The team uses unorthodox "fringe" science and FBI investigative techniques to investigate "the Pattern", a series of unexplained, often ghastly occurrences that are happening all over the world. The show has been described as a hybrid of The X-Files, Altered States, The Twilight Zone, and Dark Angel.[1][2]

Overall cerita dia best gak... since xpin mmg layan CSI, Heroes, Numbers, so citer ni pun xpin layan gak la... sesapa nk tgk bole pinjam.. Tapi cd xpin leh tgk kat pc saje ok.. ;)

Suka suki yang kedua:

1 Litre of Tears..... Uwahh... citer ni sedey giler... True story. Xpin mmg suka tgk / baca true story. Suka imagine apa yang sebenarnya orang lain lalui dlm hidup dorang. We sometimes or most of the times complaint about our life. How we are not happy, we still dont have this, dont have that, how we wish of this and how we wish of that... mcm2. Kita kekadang lupa, sesusah mana hidup kita, ada orang lagi yang lebih susah. Sepelik mana hidup kita, ada lagi orang yang pelik... So in a way, banyak iktibar bole diambil dari kisah2 benar ni...

Citer ni kazen xpin yang bagi. Dah lama dh dia soh tgk.. Sekarang baru sempat nk tgk... (lupa sebenarnya kewujudan citer ni dlm laptop...;))

para pelakonnya

sinopsisnya:

1 Litre no Namida (1リットルの涙, Ichi Rittoru no Namida?, lit. "1 Litre of Tears"; also called A Diary with Tears or A Diary of Tears) is a dramatic tragedy diary written by Aya Kitō (木藤亜也, Kitō Aya?, July 19, 1962 - May 23, 1988) published shortly before her death. The diary, a true story based on her own life, was originally written in first person. It is about a girl coping with her teenage life along with a degenerative disease. She keeps a diary of not only what she does but how she feels and the hardships she must endure. Initially, the diary's purpose was for Kitō to chronicle impressions she had about how the disease was affecting her daily life. As the disease progressed, however, the diary became Kitō's outlet for describing the intense personal struggles she underwent in coping, adapting, and ultimately trying to survive her disease. As she notes in one entry, "I write because writing is evidence that I am still alive."

Based on a true story. This story is about a girl named Aya who suffered from an incurable disease, but lived life to the fullest until her death at 25.

The original story is based on the diary Aya kept writing until she could no longer hold a pen. The book that later followed entitled “One Liter of Tears" has sold over 1.1 million copies.


Aya's only wish was “to live." By carefully depicting Aya's earnest desire to live, and the love of her family, friends, and lover, the drama, “One Liter of Tears" wishes to deliver her simple but strong message: “Just being alive is such a lovely and wonderful thing."


Amat2 sedey ok citer... My tears was more than 1 litre... seyes!! Tak per caya bole tgk dari sini.

Nak pinjam cd xpin pun bole... tapi warning ye... sediakan tisu byk2....

Thursday, February 18, 2010

Jiwa kacau

Jiwa kacau

Jiwa teramat kacau


Jiwa tengah teramat kacau

Jiwa tengah teramat kacau sekarang

Jiwa tengah teramat kacau bilau sekarang


Teramat kacau sampai xpin tak tau nk tulis apa...

Tak tau mana nak start...

Sekali lagi syaitan berjaya mengganggu jiwa ku... meracuni fikiran ku... menanamkan perasaan prasangka dan hasad dengki....

Doa Perlindungan Daripada Sikap Negatif (got this from Koleksi Doa PTS)

"Ya ALLAH! Aku berlindung denganMu daripada perasaan keluh resah dan dukacita, aku berlindung denganMu daripada sikap lemah dan malas, aku berlindung denganMu daripada sifat takut dan bakhil. serta aku berlindung denganMu daripada tekanan hutang dan kekerasan sifat manusia."


Dan jauhkan lah aku dari sifat prasangka buruk dan hasad dengki....

AMIN!!!

ok.... lupa nk update psl ni....

Dah tgk dgn kasma last week (or was it last monday??? Confuse!!)...
Comment? Ok la... ada gak adegan2 yang tersentap.... hehehehe....


Ini sipnosisnya:

Universal Studios resurrects the classic lycanthrope with this tale of a man who experiences an unsettling transformation after he returns to his ancestral home in Victorian-era Great Britain and gets attacked by a rampaging werewolf. When Ben Talbot (Simon Merrells) vanishes into thin air, his brother Lawrence (Benicio Del Toro) returns to his family estate to investigate. Upon reuniting with his estranged father, Sir John Talbot (Anthony Hopkins), however, he discovers a destiny far darker than his blackest nightmares. Ben is dead; the victim of a savage attack by a beast that keeps the superstitious locals cowering in fear every time the moon shines bright in the sky. Shortly after discovering his brother's true fate, Lawrence swears to Ben's wife, Gwen (Emily Blunt), that he will bring her late husband's killer to justice. As a young boy, the untimely death of his mother caused Lawrence to grow up before his time. Though Lawrence had previously attempted to bury his pain in the past by leaving the quiet Victorian hamlet of Blackmoor behind, he discovers that you can't outrun fate when he's attacked by the very same nocturnal beast that claimed his brother. Not even recently arrived Scotland Yard inspector Aberline (Hugo Weaving) can dream up a rational explanation for the gruesome spell cast over Blackmoor, yet rumors of an ancient curse persist. According to legend, the afflicted will experience a horrific transformation by the light of the full moon. Now, the woman Talbot loves is in mortal danger, and in order to protect her he must venture into the moonlit woods and destroy the beast before it destroys her. But this isn't a typical hunt, because before the beast can be slain, a simple man will uncover a primal side of himself that he never knew existed. Screenwriter Andrew Kevin Walker pens a film directed by Joe Johnston and featuring creature effects by special-effects makeup legend Rick Baker. ~ Jason Buchanan, All Movie Guide

Saturday, February 13, 2010

Someone forwarded me this email. I think this is very useful information.

AFTER YEARS OF TELLING PEOPLE CHEMOTHERAPY IS THE ONLY WAY TO TRY AND ELIMINATE CANCER, JOHNS HOPKINSIS FINALLY STARTING TO TELL YOU
THERE IS AN ALTERNATIVE WAY ..
Cancer Update from Johns Hopkins




1. Every person has cancer cells in the body. These cancer cells do not show up in the standard tests until they have multiplied to a few billion. When doctors tell cancer patients that there are no more cancer cells in their bodies after treatment, it just means the tests are unable to detect the cancer cells because they have not reached the detectable size.


2. Cancer cells occur between 6 to more than 10 times in a person's lifetime.


3. When the person's immune system is strong the cancer cells will be destroyed and prevented from multiplying and forming tumors.




4. When a person has cancer it indicates the person has multiple nutritional deficiencies. These could be due to genetic, environmental, food and lifestyle factors.


5. To overcome the multiple nutritional deficiencies, changing diet and including supplements will strengthen the immune system.


6. Chemotherapy involves poisoning the rapidly-growing cancer cells and also destroys rapidly-growing healthy cells in the bone marrow, gastro-intestinal tract etc, and can cause organ damage, like liver, kidneys, heart, lungs etc.


7. Radiation while destroying cancer cells also burns, scars and damages healthy cells, tissues and organs.



8. Initial treatment with chemotherapy and radiation will often reduce tumor size. However prolonged use of chemotherapy and radiation do not result in more tumor destruction.


9. When the body has too much toxic burden from chemotherapy and radiation the immune system is either compromised or destroyed, hence the person can succumb to various kinds of infections and complications.


10. Chemotherapy and radiation can cause cancer cells to mutate and become resistant and difficult to destroy. Surgery can also cause cancer cells to spread to other sites.





11. An effective way to battle cancer is to starve the cancer cells by not feeding it with the foods it needs to multiply.



WHAT CANCER CELLS FEED ON:


a. Sugar is a cancer-feeder. By cutting off sugar it cuts off one important food supply to the cancer cells. Sugar substitutes like NutraSweet, Equal,Spoonful, etc are made with Aspartame and it is harmful. A better natural substitute would be Manuka honey or molasses but only in very small amounts. Table salt has a chemical added to make it white in colour. Better alternative is Bragg's aminos or sea salt.




b... Milk causes the body to produce mucus, especially in the gastro-intestinal tract. Cancer feeds on mucus. By cutting off milk and substituting with unsweetened soy milk, cancer cells are being starved.


c. Cancer cells thrive in an acid environment. A meat-based diet is acidic and it is best to eat fish, and a little chicken rather than beef or pork. Meat also contains livestock antibiotics, growth hormones and parasites, which are all harmful, especially to people with cancer.


d. A diet made of 80% fresh vegetables and juice, whole grains, seeds, nuts and a little fruits help put the body into an alkaline environment. About 20% can be from cooked food including beans. Fresh vegetable juices provide live enzymes that are easily absorbed and reach down to cellular levels within 15 minutes t o nourish and enhance growth of healthy cells.?




To obtain live enzymes for building healthy cells try and drink fresh vegetable juice (most vegetables including bean sprouts) and eat some raw vegetables 2 or 3 times a day. Enzymes are destroyed at temperatures of
104 degrees F (40 degrees C).

e. Avoid coffee, tea, and chocolate, which have high caffeine. Green tea is a better alternative and has cancer-fighting properties. Water--best to drink purified water, or filtered, to avoid known toxins and heavy metals in tap water. Distilled water is acidic, avoid it.


12. Meat protein is difficult to digest and requires a lot of digestive enzymes. Undigested meat remaining in the intestines become putrified and leads to more toxic buildup..




13. Cancer cell walls have a tough protein covering. By refraining from or eating less meat it frees more enzymes to attack the protein walls of cancer cells and allows the body's killer cells to destroy the cancer cells.


14. Some supplements build up the immune system (IP6, Flor-ssence, Essiac, anti-oxidants, vitamins, minerals, EFAs etc.) to enable the body's own killer cells to destroy cancer cells. Other supplements like vitamin E are known to cause apoptosis, or programmed cell death, the body's normal method of disposing of damaged, unwanted, or unneeded cells.


15. Cancer is a disease of the mind, body, and spirit. A proactive and positive spirit will help the cancer warrior be a survivor.




Anger, unforgiveness and bitterness put the body into a stressful and acidic environment. Learn to have a loving and forgiving spirit. Learn to relax and enjoy life.


16. Cancer cells cannot thrive in an oxygenated environment. Exercising daily, and deep breathing help to get more oxygen down to the cellular level. Oxygen therapy is another means employed to destroy cancer cells.

Thursday, February 11, 2010

Xpin rasa sungguh berbangga hari ni... Hahahahaha!

Kenapa? Kerana segalanya perlu mula dgn 1. 1 yakni Satu. ONE...

Balik kerja tadi xpin singgah SKI. Ada barang kena carik. Seperti biasa bila ke SKI ada acara wajib perlu dilakukan. Apa??? Teka la... Ok ok... meh xpin bg clue... Bendanya petak 4 segi. Kalu kita berdiri di posisi yang betul, ia akan mengeluarkan cahaya kebiru-biruan.... Kekadang kita suka dgn kaler biru tu... kekadang kita nyampah dgn kaler biru tu. Kaler biru tu berubah2 bentuknya.. tapi bentuk yang dikeluarkan hanya la bentuk nombor.... Apa?? Lagi sekali.... HAAA!!! betul... mesin timbang berat....

Xpin timbang tadi udah turun 1 kg.... Iyeee...betul!! Tak tipu la... Amat suka ok.. Walaupun dietnya tidak begitu strict... tapi menampakan kesannya....Ini adalah satu motivasi yang sangat best... Xpin try carik gambar sumber inspirasi... Tapi tak jumpa la plak... Tapi pikir2 balik gambar tu terlalu kurus... Kalu tak silap masa tu dlm 62-63. Utk org lonjong cam xpin ni mmg amat skinny ye berat camtu... Cam tak best lak. So xpin ada jumpa 1 gambar yang xpin rasa ok. Dan akan jadi sumber inspirasi. Masa ni dlm 68 kot.


So ni la rupanya yang di idam2kan... Tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecik. Lengan tu pun masih bole diterima akal. Sekarang longan xpin ni ha dh macam longan awie... Gerun!!..Paling penting kehadiran muffin top seakan2 tidak disedari... TETAPI, kehadiran kuih kapit tetap ada ye dan wajib dicover........ Hahahahahha!

Operasi diet dan eksesais berjalan tidak berapa lancar... tapi masih bole diterima. Second day telah dgn jayanya xpin gi gym awal pagi... Threadmill yang dilakukan hanya lah 25 minit tetapi 25 minit yang amat berkualiti ok... JE pun tak berpeluh mcm xpin hari tu. My target was to burn at least 100 kalories or 2km which one first. Ternyata xpin bersemangat sangat berkobar2. Reading hari itu adalah 127 kalories dan 2.24km. Hahahah... Bangga... mmg bangga... Rasanya budak2 pensera tu tgk kat camera tu tergelak2. Gaya lari ala2 'kuda ku lari gagah berani', tapi sebenarnya pace dia ala2 JE terkedek2 atas threadmill. Hahahahahaha

Hari ketiga badan sakit2...tidak mampu ke gym dan disebabkab jgk oleh adik terchenta ku lewat bangun utk ke kerja... (apakah relaven? ). Memandangkan tidak ke gym, maka kononnya menu hari tu mesti la healthy. Segalanya berjalan lancar sehingga malam muncul. Kawan xpin, KMA nk belanja. Nk tolak bukan senang dia nk belanja... so follow la... nk tau xpin mkn apa?? Heheheh... Jgn jeles...

Tmptnya di Port Klang


Ni la makanannya - Lamb Shank... Teramat sedap OK!! RM35 sahaja.

Maka itu lah dinner xpin mlm itu... dan bila balik nk tido terus rasa bersalah... Adalah xpin telah mengupgrade kan muffin xpin dari muffin kedai kek RM1.50 ke Starbuck muffin RM5.90?? Oh tidak... Walaupun muffin starbuck itu amat sedap tapi tak hingin xpin nk upgrade. no no no!


Monday, February 8, 2010

Dgn penuh rasa kecewanya diannounce kan bahawasanya Hari pertama gagal!!!

Well tidak la gagal sepenuhnya... Separuh gagal la...

Kegagalannya ialah:

  1. Tidak jadi ke GYM. Dh bangun awal... dh siap. Tapi pikir hari ni kena ke BDZ. Dan sebab lama tak ke gym, takut badan kurang menerima. So tak jadi dan akan start hari ni.
  2. Makanan - Bfast pun tak berapa jadi. Nk mkn telur separuh masak. Bila ditnya dek bala tu telur ada? Dia jawab...esok ada kakak... Hangguk tul... nk kena tunggu esok la baru bole mkn.. Cait. Sudahnya mkn roti bakar. Ingat tgh hari mkn berat skit la.. sebab budget bole pergi awal and balik awal. Hampeh. Lunch - Sangkut kat menara. Dh la gi BDZ lambat coz panggil meeting. Lepas scoring kena gi menara ada last minute meeting. Adoi.. masa tu lapar tahap gaban. Sekali pergi kat Hawker menara tu sorang2... mkn gerai ikan goreng tu...Perghh!! Terbaek wok!. Mau 3 senduk nasi mkn tadi.. Diet?? GONEE!!!... Itu la jgn biarkan perut terlalu lapar. Lupa daratan bila makan. Dinner - I bought Apple muffin kat starbuck. Bukan epal jer... dia ada mcm bijik2 berkhasiat... tah apa namanya... ala2 sunflower seed tu la... Sedap and I assume healthy... So itu saja dinner...Bak kata pepatah. Eat breakfast like king (king mkn telur ker?), Lunch like prince and dinner like begger (wah begger mkn muffin) Hahahahha.
  3. Puasa.. InsyaAllah khamis ni kalu tak de halangan
  4. Inspirasi...belum bawak gi ofis lagi nk tumpang scan... Later, bila ada kesempatan
Ok. report seterusnya pada minggu hadapan.....

Pesanan penaja:
  1. Yah - Gambar poyo tak sempat upload. Ada prob lak tadi... tgk kat fb ni jer la
  2. To my silent reader FAJ. Sekali sekala apa salahnya tinggalkan komen.. :D

Sunday, February 7, 2010

Muffin Top!!!

It is definately the time to:

"GET RID OF THAT MUFFIN TOP!!!!!!!!"


I'm damn serious!!!. I think it's about time to do something. Seriously do something. And I'm serious. Terasa sungguh teruk apabila 'ter'lihat my muffin top. Bagi mereka yang tak tau apa itu muffin top. Sila refer sini.

It start off smlm.. Baru kesedaran datang. I was suppose to attend En. Fuad's son wedding kan. So the first thing to think of when u got an invitation is what to wear to the majlis. Me being me, dont have that many baju kurung. Esp yang elok utk dibawa ke majlis formal mcm ni. So korek2 la yang lama yang masih elok. Sgt confident yang baju itu akan muat. Bila pakai kain dia... haram tak muat!!... sangkut kat perut.. Mak Ai!! Gemuk gler aku... Tak pe la... Tried another baju.. SAMA!! Mak oii... den tertekan!!! Amat sangat ok!

So mlm ini den dh nekad. Hari ni adalah hari terakhir den makan tak ingat dunia. Makan tak catu. Lepas ni den akan bersungguh2 untk kurangkan badan.... Ok... antara plan yang den nak buat ialah...

  1. Pergi gym kat ofis pada waktu pagi. Kalau bole mmg nk hari2. Tapi jgn la cita2 tinggi kan.. kalu tak dpt hari2 den nk gi at least 3 kali seminggu. Yakni, Selasa, Rabu and Khamis. Kenapa hari2 tersebut??
  2. Sebab nak puasa hari Isnin dan Khamis. Insyallah azam nk puasa terus smpi bulan Ramadhan. Lagi pun ada lagi 5 hari posa tak ganti. Even dah ganti, den berazam nk terus kan puasa smpi bulan posa.
  3. Slowly kurang kan makan benda2 yang cepat menggemukkan. (tapi dlm peti ais bilik den ada coklat melambak. Camne?) Takpe... kita kurang kan... chocolate is not bad for you. U just need to know how and when to eat... InsyaAllah. U can get the tips here.
  4. Carik sumber inspirasi. Tak payah gi jauh. Carik jer gambar lama diri sendiri. Tenung lama2 and hari2 compare dgn diri sendiri. Selagi tak sama mcm dalam gambar, selagi tu jgn stop step 1,2 and 3.

Ok. Naper den kata hari ni last? Sebab hari ni den makan dengan lantaknya... Dah lama tak kuar dgn Ocha n family. Tgh hari gi mkn kenduri kat MAEPS. Pastu gi mkn kat Tarbush Sunway Pyramid lak.. Nah.. siap!!.. Tak caya? Nah tgk sdr.....


Ye. Ini lah makanannya ok... Yang bawah kiri tu all sorts of jeruk asam. Cam ala2 pickles la.. Sungguh amat kenyang ok. Mkn kol 5 tadi smpi kol 11 ni pun terasa kenyang nyer...BUrrp..



Moments bersama nieces kesayangan. Tgk betapa poyonya mereka bersama makcik mereka. Pantang nmpk camera... Hahahahaha


Next entry den nk story psl MAEPS.... hhihihihihi... Skrg kena tido sbb esok cita2 nk gi gym... InsyaALLAH



Ini lah yang terjadi apabila kesengalan diri tgh mengemuncak.... Hahaha..
Ni la gambar dlm aquarium office... Ikan2 dlm tu semua dh kong... Haa.. ganti ikan baru ni ha... Ikan buntal... kuang kuang kuang. Bila tak de kojo ni la jadi nye....masuk smpi dlm aquarium... HAHAHAHAHAH

Ni kejadian hari jumaat... agak tidak smooth jgk la kejadian hari jumaat. 'Keluarga' aku dh mula nmpk keretakan. Aku ingat selama ni aku je la punca 'keluarga' aku pening. Disebabkan kelaseran mulut aku. Tapi ada yang lebih dasyat... Ntah aku... aku no comment ttg sapa salah sapa betul. Yang pasti mereka tidak perlu begini. Dan by not choosing the rte words la maka ini semua terjadi. Pada aku, kalu dh diberi kerja... maka adalah tanggungjawab kita sebagai pekerja utk melaksanakan nya... U are paid to do the job... Maka untuk mendapat gaji yang halal, perlukan laksanakan tanggungjawab kita dgn penuh dedikasi. (Walaupun aku selalu mengomel psl kerja, tapi sebaik mungkin aku melaksanakan kerja aku). Tidak pernah terlintas utk aku cantas kerja yang diberi pada aku... apatah lagi mengkomplen dgn menyatakan ini semua salah orang lain. Bagi aku selagi ada kudrat nk buat... buat... Yang penting bagi aku ialah gaji hujung bulan utk bayar segala hutang piutang...FULL STOP! Kan??

Itu kejadian Jumaat. Ini kejadian sabtu. Attended En. Fuad's (former boss) son wedding at Holiday Villa.. Tgk pic dulu baru aku komen psl dinner tu.



Meja committe gitu... Hahahahah. aku sorang tersengeh amik gambar. Nmpk sangat gler camera and giler glamer... Tapi dok kat meja ni jap jer... Kena tukar meja lain. Tak kisah la kena tukar meja.. Tapi aku kesian kat orang yang kena dok situ. Sebab air sirap nyer, aku and af dh minum smpi setengah...Sian kan.. Well, not my fault... Hahahahah



Oh Ya, mlm tu akumalas gler nk mekap. Tgk jer la muka tu. Tu la muka tak mekap aku. Mcm tak senonoh kan gi wedding kat hotel tak mekap. Tapi gi keje mekap bagai nk hape.. hehehe. Well, mood tak smpi nk mekap. Nk buat camne.. Bak kata AJ, natural beuty. AHAKSS!!


Ni la pelamin nya dan 'bunga telur' nya. Sungguh menarik. Masa first wedding dulu pun dpt camni gak... tapi kaler biru... Kos bunga telur ni tak kurang dari RM5. Mau RM10 ni...

So overall comment on this wedding:
  • Aircond tak rasa sangat - mungkin sebab sekarang musim panas, so kurang rasa dan feel agak sesak bila keadaan agak panas.
  • The service (minta maaf) mmg agak teruk. Bagi a well known hotel, mmg agak mengecewakan. The first wedding the service ok. Cuma time tu masalah dia ialah tempat duduk. But the service masih up to the standard. This time mmg agak mengecewakan. Dh la mmg lambat start nk makan. Nasi we have to take from bekas nasi tambah which obviously tak cukup. Lauk jgn cakap la... within 5 minutes licin semua pinggan. Baru datang nk bawak nasi utk tetamu. Mmg tak best la camni. Tunggu pencuci mulut?? Adoi... Nk clear the table pun lambat apatah lagi the creme caramel...
  • Tak cukup staff - tu yang jadi semua ni. Mereka bekerja keras. tapi mmg tak cukup. I think 1 waiter kena handle 6 table kot. Usually 2 waiters handle 4 table...
  • Kesian the host - mereka tak salah. The hotel mgmt yang perlu disalahkan. Duduk kat hujung dunia, I can see that ada muka2 tak puas hati. Ye la, kalu benda ni jadi, orang akan kata the host. Bukan hotel. Host pun of course akan harap kan hotel for good service kan. I personally feel that ppl can accept this kalu buat kat umah. But not in hotels....
  • Bila keadaan dh berterabur, MC cakap dan ucapan tuan rumah langsung tak dgr. Sebab tetamu sibuk bercakap sesama mereka. Kekadang masyarakat malaysia ni langsung tak peka. Tak hormat. Masuk umah orang buat bising. Kesian aku tengok.
Tetapi biasa la... setiap wedding mesti ada hip cups nya.... Just hope mine will not be that bad...

Thursday, February 4, 2010

Sujud Syukur

Baru last nite selesai habiskan Ketika Cinta Bertasbih (KCB) Part 2 via Youtube. Nk tunggu Kasma dwload berzaman la plak kan. Sangat sangat menyukai KCB. Terasa keinsafan bila tgk movie tu.

I fell in love with the song first. Then I got to know that the song was actually lagu untuk cerita Indonesia yang kearah keislaman. Agak teruja jgk bila Kasma bagi 100 koleksi cd dia and antara byk2 cerita dlm tu ada terselit KCB. Watched part 1 few weeks back. Amat tersentuh sekali bila last part of the movie, dia tunjuk sesi pengumuman siapakah actor dan actress yang terpilih. Tersentap jgk melihat seorang pria yang bilamana namanya disebut sebagai antara barisan pelakon yang terpilih, telah secara automatic nya melalukan sujud syukur. MasyaAllah. Tidak pernah aku sangka ada orang akan melakukan sedemikian bila dia berasa dlm situasi sebegitu. Actually that was the 2nd time I saw orang actually buat sujud syukur immediately selepas mereka berasa syukur. The first time was this Malaysian hockey player. Secara zahiriahnya mmg dia nmpk agak kealiman (i totally forgot his name- Ocha mungkin ingat). Tapi lepas 1 game (maybe SUKOM in 1998) the moment wisel bunyi tanda Malaysia menang, he immediately buat sujud syukur tgh2 padang tu. Sungguh aku terkedu.

Melihat keadaan itu, aku jadi malu. Malu pada mereka2 yang begitu tahu cara untuk mengucapkan syukur. Betapa pada pandangan ku, Allah sentiasa dlm permikiran mereka walau apa pun yang mereka lakukan. Apa yang terjadi, pertama sekali mereka ingat adalah pada Allah. Sungguh aku malu dan rasa rendah diri. Masih byk kekurangan diri. Tidak pernah sekali aku terfikir melakukan sujud syukur. Walaupun didalam hati aku bersyukur dan bibirku menyucapkan Alhamdulilah. Tetapi??? Hmm... masih byk yang perlu dibaiki....

Going back to the actor dan actress yang melakukan sujud syukur itu, mereka bukan lah lulusan Al-Azhar sepertimana yang dilakonkan. Tetapi kedua2nya amat fasih dlm berbahasa arab. Actressnya lulusan Univesitas Indonesia dan actornya hmm... tidak pasti... masih belajar barangkali. (Need to google more). Kedua2nya berusia 20 dan 21. Bagi aku, amat muda untuk berperwatakan begitu. Meh nk tunjukkan muka mereka....


M Kholidi Asadil Alam


Oki Setiana Dewi -Sungguh comel & tudungnya sentiasa menutupi dada. Sekali lagi... Sungguh terasa malu dan amat terasa diri ini masih byk perlu dibaiki..

Ini adalah sinopsis on KCB:
Abdullah Khairul Azzam – 28 tahun- pemuda tampan dan cerdas dari sebuah desa di Jawa Tengah. Dari kecil, Azzam sudah terlihat sebagai anak yang sangat baik budi pekertinya. Atas usahanya yang gigih dia berhasil memperoleh bea siswa untuk belajar di Al Azhar Mesir selepas menamatkan Aliyah di desanya.

Baru setahun di Kairo dan menjadi mahasiswa berprestasi peraih predikat Jayyid Jiddan (Lulus dengan Sempurna), ayahnya meninggal dunia. Sebagai anak tertua Azzam mau tidak mau harus bertanggung jawab atas kehidupan keluarganya, dikarenakan adiknya masih kecil-kecil. Sementara itu, dia sendiri harus menyelesaikan studinya di Negara orang. Akhirnya dia mulai membagi waktu untuk belajar dan mencari nafkah. Ia mulai membuat tempe dan bakso yang ia pasarkan di lingkungan KBRI dia Kairo. Berkat keahlian dan keuletannya dalam memasak, Azzam menjadi populer dan dekat dengan kalangan staf KBRI di Cairo. Tapi hal itu berimbas pada kuliah Azzam, sudah 9 tahun berlalu, ia belum juga menyelesaikan kuliahnya.

Seringnya Azzam mendapatkan job di KBRI Cairo mempertemukan ia dengan Puteri Duta Besar, Eliana Pramesthi Alam. Eliana adalah lulusan EHESS Perancis yang melanjutkan S-2 nya di American University in Cairo. Selain cerdas, Eliana juga terkenal di kalangan mahasiswa karena kecantikannya. Ia bahkan pernah diminta main di salah satu film produksi Hollywood, juga untuk Film layar lebar dan Sinetron di Jakarta. Segudang prestasi dan juga kecantikan Eliana membuat Azzam menaruh hati pada Eliana. Tetapi Azzam urung menjalin hubungan lebih dekat dengan Eliana, karena selain sifat dan kehidupannya yang sedikit bertolak belakang dengan Azzam, juga karena nasihat dari Pak Ali, supir KBRI yang sangat dekat dengan keluarga Eliana.

Apa yang dikatakan Pak Ali cukup terngiang-ngiang di benaknya, bahwa ada seorang gadis yang lebih cocok untuk Azzam. Azzam disarankan untuk buru-buru mengkhitbah (melamar) seorang mahasiswa cantik yang tak kalah cerdasnya dengan Eliana. Dia bernama Anna Althafunnisa, S-1 dari Kuliyyatul Banaat di Alexandria dan sedang mengambil S-2 di Kuliyyatul Banaat Al Azhar – Cairo, yang juga menguasai bahasa Inggris, Arab dan Mandarin. menurut Pak Ali, kelebihan Anna dari Eliana adalah bahwa Anna memakai jilbab dan sholehah, bapaknya seorang Kiai Pesantren bernama Kiai Luthfi Hakim.

Ada keinginan Khaerul Azzam untuk menghkhitbah Anna walaupun ia belum pernah bertemu atau melihat Anna. Karena tidak punya biaya untuk pulang ke Indonesia, Pak Ali menyarankan supaya melamar lewat pamannya yang ada di Cairo, yaitu Ustadz Mujab, dimana Azzam sudah sangat mengenal ustadz itu. Dengan niat penuh dia pun datang ke ustadz Mujab untuk mengkhitbah Anna Althafunnisa. Tapi ternyata lamaran itu ditolak atas dasar status. Karena S-1 Azzam yang tidak juga selesai, dan lebih dikenal karena jualan tempe dan baso. Selain itu, Anna telah dikhitbah lebih dulu oleh seorang pria yang alih-alih adalah Furqon, sahabat Azzam yang juga mahasiswa dari keluarga kaya yang juga cerdas dimana dalam waktu dekat akan menyelesaikan S-2 nya. Azzam bisa menerima alasan itu, meskipun hatinya cukup perih.

Tetapi kemudian Furqon mendapat musibah yang sangat menghancurkan harapan-harapan hidupnya. Hal tersebut membuatnya menghadapi dilemma antara ia harus tetap menikahi Anna yang telah dikhitbahnya, tetapi itu juga sekaligus akan dapat menghancurkan hidup Anna.

Sementara itu Ayyatul Husna, adik Azzam yang sering mengirim berita dari kampung, membawa kabar yang cukup meringankan hati Azzam. Agar Azzam tidak perlu lagi mengirim uang ke kampung dan lebih berkonsentrasi menyelesaikan kuliahnya. Karena selain Husna telah lulus kuliah di UNS, ia juga sudah bekerja sebagai Psikolog. Keahlian Husna dalam menulis sudah membuahkan hasil. Penghasilan Husna cukup dapat membiayai kebutuhan adiknya yang mengambil program D-3, serta adik bontotnya yang bernama Sarah yang masih mondok di Pesantren.

Azzam yang sudah sangat rindu dengan keluarganya memutuskan untuk serius dalam belajar, hingga akhirnya berhasil lulus. Azzam pun menepati janjinya ke keluarganya untuk kembali ke kampong dan segera mencari jodoh di sana, memenuhi amanat ibunya. Walaupun sebenarnya masih terbersit sedikit harapan untuk tetap mendapatkan hati Anna.

Apakah mungkin Azzam akan berjodoh dengan Anna? Ataukah Eliana yang sebenarnya juga masih penasaran dengan Azzam? Ataukah Azzam berhasil menemukan tambatan hatinya di Indonesia?..

Sinopsis KCB 2:

Film ini diawali dengan lulusnya Azzam dari Universitas Al-Azhar. Akan tetapi, nasib baik belum mendatanginya. Azzam belum mendapatkan pekerjaan. Akhirnya Azzam meminta tolong kepada Husna yakni adiknya untuk mencarikan pekerjaan agar terhindar dari omongan tetangga yang selalu mencibir.

Akhirnya Azzam memilih membangun usaha dengan berwiraswasta. Karena mempunyai pengalaman usaha di Mesir sewaktu kuliah, dia menekunin pekerjaan itu.

Seiring waktu berjalan, ada hal yang membuat Azzam sering bingung dengan pertanyaan ibunya. Tentang kapan Azzam akan menikah. Saat ini hatinya sedang berpihak wanita yang bernama Anna Althafunnisa. Akan tetapi wanita tersebut telah dilamar oleh sahabatnya sendiri yakni si Furqon.

Well … cerita ini tidak monoton begitu saja. Ada pula sang Eliana yang sedang jatuh cinta dengan Azzam. Tetapi Azzam menolak mentah – mentah karena dia menginginkan wanita yang muslimah.

Film yang di sutradarai oleh Chaerul Umam ini masih memberikan nuansa Islami yang kental. Oh iya … penulis Ketika Cinta Bertasbih ditulis oleh Imam Tantowi.

Yang jadi pertanyaan adalah Siapa yang menjadi pilihan Azzam tentang pendamping hidup dan perjalanan hidupnya ? Sedangkan bagaimana dengan Anna dan Furqon ? Apakah Eliana akan mendapatkan cinta si Azzam ?

Kalu nk tau kena tgk sendiri...baru ada thrilll...hehehehhe

Wednesday, February 3, 2010

Semalam,
Masih jelas diminda detik dan ketika kali pertama aku sedar kewujudan kau ditempat itu. Hanya selepas beberapa bulan baru kau muncul. Walau pun kau membelakangi aku, hati aku tertanya2 siapa kau? Kenapa aku tak nampak sebelum ini?

Semalam,
Jelas terbayang keakraban kita. Hari demi hari, perasaan dari ingin tahu meningkat kepada sudah tahu dan meningkat kepada ingin tahu lebih. Dari teringin ke suka. Dari suka ke sangat suka. Dari sangat suka ke amat menyukai dan menyenangi. Sesungguhnya ianya adalah sesuatu yang sukar dan amat jarang berlaku pada aku. Suatu
hari aku menzahirkan kata2 yang aku sendiri tidak pernah menyangka akan terkeluar. Dimana, pada aku kau menerima nya dgn baik. Maka aku sangka baik2 aja selepas ini. Setiap kenangan itu masih ada....

Semalam,
Masih terang diingatan dikala aku menangisi kata2 mu. Dikala aku berkali2 memujuk dan merayu agar dimaafi. Kau membuat kesalahan. Aku juga tidak lari dari membuat silap. Kita kan manusia. Adalah wajar melakukan kesilapan. Tetapi, besar kesalahan ku, besar lagi keegoan mu. Hampa yang kau rasakan, hampa lagi perasaan ku. Masih juga bermain2 dimataku bila mana ini semua berlaku. Sesungguhnya aku tidak sepenuhnya menyalahkan kau atau pun aku. Sebagai seorang perempuan, aku tau. Dan aku tetap menegaskan yang dia jugak memainkan peranan dlm hal ini. Marah ku padanya tak penah luntur. Berkali2 ku cuba pujuk hati agar belembut...tapi untuk dia... tidak sama sekali.

Semalam,
Persahabatan kita makin jauh. Berbagai2 usaha aku lakukan utk pulihkan semuanya. Ternyata ego mu tebal sekali. Dengan angkuhnya kau katakan mungkin akan mengambil masa 10 tahun untuk maafkan aku. Aku amat2 terluka. Terlalu sakit. Pedih hati ini bagai ditoreh2. Bertahun jugak aku cuba memujuk, namum aku tewas. Akhirnya aku putus asa. Aku mati akal untuk memujuk kau. Dari jauh aku melihat kau bahagia. Dan aku pasrah. Ini yang kau mahu, maka ini lah yang aku akan berikan. Walaupun teramat pedih dan pilu sekali. Kugagahi jua. Ku kuatkan hati untuk melupakan segalanya. Bermacam2 cara aku lakukan antaranya keluar dari 'keluarga' itu. Ku lakukan semata2 untuk jauhkan diri dari kau. Beberapa benda bodoh jugak aku buat semata2 untuk melupakan kau. Tapi mana mungkin. Kita sebangunan!

Hari Ini,
Sejujurnya aku masih tidak mampu melupakan kau 100%. Masih ada sisa2 kenangan itu dlm hidup aku. Sejujurnya aku tidak bisa dan aku tidak tegar mencari yang lain. Kerna luka yang amat pedih ini aku rasa semuanya akan buang masa. Aku terus kan hidup aku dgn cara aku. Aku mencari bahagia dgn cara aku sendiri. Aku masih mencari kekuatan utk melupakan kau sepenuhnya. Tapi apakan daya. Aku manusia yang susah utk suka dan susah utk melupakan.

Hari Ini,
Perkhabaran yang aku terima merobek hatiku. Apa semua ini? Kau mahu meninggalkan 'keluarga' kau yang satu ketika dulu penah menjadi keluarga aku. Dan kau mahu menjadi ahli baru dalam 'keluarga' baru aku sekarang. Apa ni? Masih ada lagi keluarga lain yang bole kau pertimbangkan. Kenapa keluarga aku? Apa yang ingin kau buktikan. Apa kau ingin ikut aku? Untuk apa? Kau hanya meruntunkan lagi jiwa aku. Tidak cukup kah kau menyiksa aku selama ini?

Hari Ini,
Sejujurnya perasaan aku berbelah bagi. Bohong kalu aku katakan aku benci dia. Bohong kalu aku katakan perasaan itu telah hilang terus. Tapi bohong jugak aku katakan yang aku suka dia dlm keluarga aku. Seikhlasnya aku tidak tau apa yang harus aku fikirkan dan apa yang patut aku rasa. Yang pasti perasaan marah itu ada. Perasaan tidak puas hati itu ada. Ya! Aku masih mempunyai perasaan. Perasaan yang berbelah bagi.

Esok,
Semuanya di tangan Allah. Kita tidak tahu apa akan terjadi esok. Aku jugak tidak tahu apa yang aku mahu terjadi esok. Segalanya ku serahkan padaNYA. Hanya dia yang tahu apa akan terjadi esok. Sebagai hambaNya aku hanya memohon yang terbaik buat ku... dan buat keluarga ku...

AMIN





Tuesday, February 2, 2010

Sungguh tidak rasa sihat lately. Setelah sekian lama tak sakit... Lemah sungguh terasa badan. And to be honest, I'm amazed with myself. Sakit pun ada kudrat nak habis kan keje... Where did I get all the strength pun tak tau. U name it, sabtu? Ahad? pun gi ofis semata2 nk siapkan keje. Mmg la mulut ni bising2 ngomel keje banyak... tapi still tak smpi hati nk lambak kan kerja sdr kat orang lain. Baik hati jugak aku ni kan... Kuang Kuang Kuang...

January was a busy month for me. Very very ok... I mean, I didnt expect to be that busy at all. New year, new job scope, more load, more responsibility. Sesungguhnya aku heran, kenapa aku tak bising mcm dulu. Naper tak complaint2 macam dulu. Skrg more positive (but still mulut ngomel), more sifat terbuka, more willingly to accept kesemuanya.

BAU semakin meningkat. January agak kelam kabut la... But moving forward hope will be better. Just want to concentrate in giving the best. In what ever I do. Dan, berazam tidak malu melayan kerenah orang2 yang tidak memanfaatkan diri. Tak kuasa dan tak de kudrat dah nak layan. Trying very best to be as positive as possible.

Antara event that keep me busy:

SMILEY DAY / BREAKFAST POTLUCK

NB: Notice given to prepare all this; less than a week!!! But again, we should just aim for the best. Thanks to all who have helped to make it happen. Tukang gunting, tukang gantung, tukang susun... and all the tukangs....The result, see it for your self.....


Budak tak betul ni... sibuk nk masuk dlm gambar gak... hahahahah!

Bintang- bintang....berkerlipan.....

Makasih ye dik, tlg carik kan baju ni... Muahhhsss

p/s: gambar potluck tak diambil sebab sibuk menyediakan mknan... baru nk makan bos panggil meeting... By the time naik nk makan lupa amik gambar.... but the food was delicious...

Baru 1 acara utk bulan Febuari... ada lagi 2 menanti (itu yang rancang, ad hoc belum tau lagi).. more events coming...jadi tungguuuuuuuu

;;