Wednesday, December 30, 2009

Hukum Karma


What Hukum Karma got to do with the pic?

Nothing... hehehe.. This pic is my latest handbag collection. Dont you just love it?? I love handbags... and I have to admit I already have quite a lot. Macam2 ada. Kecik, besar, lebar, panjang...kaler? hmm... mcm2 gak. But for a handbag maniac like me, alot is never enuff... hihihihi

To the bachelors out there who dlm proses nk ngorat I, don't worry. I have a good news. I dont go over branded handbags. (for the time being...heheheh) I love handbags. Any kind will do. But so far, the most expensive bags I ever bought was RM70. (After 50% discount). No kidding. I dont buy expensive ones. But I have an expensive handbag as a bday gift from my frens. From Topshop. I know the bag cost them nothing less than RM100. However...dia dh putus. I'm working hard to sambung balik tali dia... agak susah sebab tali dia di'tocang'kan....

I'm quite amazed to see some of my friends who are really crazy over super duper expensive handbags. They can afford to buy a handbag that cost them around RM1.5k. With that kind of money... I can get more than 40 bags from where I shop. Heheheh. Masa nk beli handbag RM70 pun pikir 100x. Keluar masuk kedai 3-4 kali... Ini kan RM1.5k handbag. Sorry... Tak tau la later in future dpt laki kaya yang memerlukan pemakaian beg2 sedemikian rupa.. Wallahualam.. and AMIN... hehehe... But as for now, I will maintain to my standard. But so far I'm proud of my taste. I bought a handbag on 50% sale that cost me around RM45, and my fren thought I bought it for more than RM100. Well, I take it as a compliment.

I have a office mate who ada laki yang sangat kaya. She will shop handbag yang harga ribu2an. For me tak kisah la... cost laki kaya and she need to have those to be at her standard. Ye la... Laki kaya, takan nk bawak handbag RM50 bila kuar dinner ngan laki kan. Saham laki kena jaga.. Memula tu terpikir gak.. Ya Allah...byk ye duit dia beli handbag mcm tu. Kalu I tak sanggup. Tapi bila pikir2 balik, skrg mmg la tak sanggup sebab tak berduit. Cuba nnt berduit and kita jgk kena jaga title laki kita. Buat kata laki kita tu standard tinggi. Kena la jaga. Bila dh berpikiran camtu, baru la timbul kesedaran. Kekadang orang kaya ni bukan dia nk sgt beli benda2 mahal. Tapi sebab kena jaga standard. Mcm officemate I ni. Kekadang dia beli gak imitation punya. Kalu ori cost her RM5k, dia beli imitation RM500. Ok la for her sebab sapa akan tau dia bawak yang imitation punya pun... kan... hehehe... the beauty of being rich ppl. Bawak yang tipu pun orang ingat ori... heheheh

I like guess handbag. Tapi smpi sekarang tak terbeli2... Bila ada duit nk beli (konon time dpt bonus nk self-reward la), design lak tak lawa. Bila ada design lawa, duit lak tak lawa. So kesimpulannya, tak de jodoh dgn beg Guess. Maybe later la. Minta kat bakal laki buat hantaran... Hehehehehe.

I oso like shoes. Tapi collection ni tak byk sangat. Leceh skit kasut ni. Bila beli kena selalu pki. Kalu tak kasut rosak... so sayang la kan... But I still have this in my wish list.


I love boots so very much. Dari form 4 lagi teringin nk beli boots. Tapi I am very cerewet person. I dont simply like any boots. Penah masa form 4 dulu I saw this beautiful perfect boots by Hush Puppies. Harganya?? RM300 something. For a student tat time, harga itu mmg tak masuk akal. So terpaksa la dilupakan. Susah nk carik a pair of boots yang betul2 menarik perhatian ku. I saw 1 yang dipakai oleh one of the the band member at concorde. Jatuh cinta beb. Serious lawa.. Nk beli jgk..haha... tapi maybe dah tak de kot. Kena gi survey. Tapi berjaya gak pinjam kasut tu for my Retro nite dinner. Merasa la kejap.. tapi mmg terbaekk wokkk!!!



Ok berbalik kepada Hukum Karma. I google it to know the true meaning of it. Byk yang kata 'tiada istilah hukum karma dlm Islam'. Which I personally agree. Hukum karma ni dtgnya dari agama Hindu/ Buddha. Islam tidak ada hukum karma. Tetapi dlm Islam Allah telah janji, setiap perbuatan akan mendapat pembalasannya yakni perbuatan baik ataupun sebalik nya. For me setiap umat Islam perlu percaya pada pembalasan Allah dan tidak pada Hukum Karma walaupun secara kasarnya ia adalah benda yang sama. Pembalasan terhadap perbuatan kita. Mungkin dulunya kita as a Muslin hanya percaya yang pembalasan hanya la diakhirat. Tapi, I personally feel that sekarang pembalasan bole berlaku bila2 masa. Dan tak salah kalu dikatakan yang pembalasan skrg amat cepat. In my life, contoh amat ketara. And I realize now. Untung dan bagusnya pembalasan segera ini, kita dpt cepat2 insaf dan bertaubat. Sebab InsyaAllah masih ada masa lagi. Tapi terfikir tak kita kalu pembalasan cuma diakhirat. Conf tak sempat nk taubat. So... back to the basic, setiap kejadian ada hikmahnya. Kita hanya perlu pikirkan sahaja.

*Skrg tgh lapar tahap gaban tapi tunggu esok jer la terus bfast... heheheheh

* Kaki toatie masih terhenjut2. Sian tgk dia... Tapi apakan daya. Andai ITU bukan masalahnya. Dah lama aku bawak toatie.....

* Gigi aku masih sakit. Tapi apakan daya. Andai ITU bukan masalahnya. Dah lama aku bawak diri aku gi klinik.....

*Adakah masalah ITU akan berakhir? Hukum Karma kah itu???

Monday, December 28, 2009

Lost and Pain

I'm feeling totally lost now. Kosong. Empty. Kenapa? Tah... Terlalu banyak benda difikirkan smpi terus kosong kepala otak ni. Someone said to me. This is life. Kena belajar hidup sorang2 walaupun sebenarnya kita berkeluarga. Sebab keluarga kita ada dan akan ada keluarga masing2. Diri kita sendiri belum pasti. Bila kita sakit, keluarga kita ke nk tgk2 kan? Setakan demam selsema tu insyaAllah bole tapi kalu dh lumpuh tak bole bangun....sapa nk jaga??. Belum tentu adik beradik nk tlg jaga. Bila fikirkan balik...betul jgk. It was actually said to me. Ntah la.... Yang pasti... hidup ni satu gamble... kita tak tau apa akan jadi... kita gamble dgn masa depan kita. Hanya berharap dan berserah pada Allah.

Selain dari pain dihati, ada lagi pain2 lain yang menyerang diriku... Sakit tengkok dan belakang ku ini macam makin menjadi2. Nak2 bila dia attack kepala. Aduh!! Peningnya mcm nk tercabut kepala. Bukan kepala... nk tercabut tengkok ku. Serius sakit beb... Belum lagi pinggang. Duduk salah berdiri pun salah. Nk ngadu kat sapa pun tak tau. Dulu ada gak ma bole ngada2. Skrg ni ngada sorang2. At times bila sakit sangat kepala, rasa nk pitam pun ada. Set yang mcm tetiba vision blur... berpinar2. Maybe biasa la kot. Mmg orang pening camtu kot. Lantak....Dr Zaini wanted to refer me to specialist. Again. Kekadang pikir, apa aje yang bole dibuat Dr Askandar tu. Dia pun kata pain will come back. No surgery required. Balik2 physio. Bukan tak nk buat. Tapi leceh. Leceh sebab kena berdepan dgn bos. Nk amik timeout mmg bos bagi... tapi admin lak bising. Bila Admin bising, bos bising balik. Dah mmg tak suka la bising2 nih. So tahan je la selagi bole. Sendiri tanggung la beb.. Tapi Dr Askandar hutang tak buat MRI. From there baru leh nmpk bebetul. Setakat ni cuma nmpk tulang bergerak skit and himpit urat yang menyebabkan sakit kepala dan kebas2 tangan....

Orang kata Allah bagi penyakit sebab nk hapus dosa. Banyak sungguh dosa aku rasanya. Sakit macam2. Lepas 1, satu lagi... Kurang ke dosa aku? Hehehehe. InsyaAllah. Tak la aku mengharapkan sakit utk nk hapuskan dosa. Dosa ttp dosa. Allah dh janji setiap perbuatan tu ada balasannya. Dh ko buat dosa... ko terima la padahnya safwin oii... Hihihihihihi.

Ni lagi satu masalah, aku telah menyebabkan kesakitan pada Toatie. Sapa tu? Ha... ni dia...


Pagi tadi, dlm keadaan kepala tgh serabut, aku kuar umah. Smpi kat pintu depan nmpk toatie dgn girangnya duduk bawah meja dlm rumah (dlm rumah adalah kwsn larangan bginya). Memandangkan pintu terbuka dan ada orang didapur, I ignore her la. Means tak la halau dia kuar dari umah. Kuar jer dari pintu terus bukak gate. Which usually I will only bukak gate if I'm already in the car. And usually masuk jer keta terus zoom kuar. Nk jadikan citer, Dh bukak gate baru masuk keta. Masuk keta tertiba bawak keta slow2 reverse. More like angkat break, tekan balik, angkat break tekan balik. Smpi kat pintu gate lagi slow... tertiba dgr bunyi kucing ala2 jerit kesakitan. Sekali tu nmpk toatie berlari sambil mengheret badannya. Ya Allah!! Aku terlanggar dia ke? Bila masa dia kuar??... Terus berenti n kuar keta... masa kuar keta ni nmpk la toatie lari masuk dlm umah. No more heret badan tapi dah cam tempang. Ya Allah sian nya. Gi tgk dia usap and say sorry. Tetiba dia gigit tgan gue!!! terus benggang. Darah beb! Adeh. Salah aku gak la... sebab langgar dia. Tapi aku bukan sengaja. Dia yang kelaur sapa soh!. Ishh2. Balik2 tengok dia terhenjut2 skit... tapi should be ok... try gak lari2 dgn dia... She still can run, Kira ok la tu. Kalu tak mana nk carik duit ubat dia... diri sendiri dok menanggung sakit......

Sebut pasal sakit. Ni sakit lagi satu. Aku tngah sakit gigiiiiiii... Ya Allah. Rasanya tak penah aku mengalami kesakitan gigi. Dan tak tau macam mana nk react bila gigi sakit. Again dulu kalu masalah gigi jumpa jer mama. Tau la dia nk buat apa. Aku tak penah jumpa dentist ok! My only denstist was my mom. The only tampalan yang penah aku buat masa form 5. The one and only. Nk kata gigi cantik tu tak de la... tapi so far tak penah ada masalah. Tapi sejak 2 minggu sudah. Ni semua gara2 Ginger cookies abg jeff la nih. Keras!!... terus sakit gigi... Uwahhh!! ...camne ni. nk gi dentist tah berapa la plak kena kan... kang elok2 ingat 1 lubang jer... tetiba 4-5 lubang... kalu 1 lubang RM50... adeh!! letih den.... Nak tak nak... try la tahan selama mana yang bole tahan. Jgn bengkak dah la... Mkn pun sebelah mulut jer... hahaha... cam cacat pun ada gak... Tapi tak pe... sakit tu penghapus dosa... muahahahha

Sunday, December 27, 2009

When we say 'I forgive u', do we really mean it?? As for me, it is very unlikely I would say yes I forgive u. It will take a looonnngg time for me to heal. I will not say something I don't mean. Sebenarnya, most of the time I have already forgiven them, but I want them to know that I don't. Why? I don't know. Maybe because I dont hate / angry at someone that easily. So when I so, mmg akan mengambil masa yang agak lama utk heal. If the person that I'm angry / hate tu tak de depan mata, it's ok. Tak de la rasa marah sangat. Tapi bila dorang dtg and say, I'm sorry. I jadi mcm benci balik. But deep inside I already forgive them. Teruk betul perangai kan.....

Last 2 days, someone who successfully make my life totally miserable years ago, came back. I've been ignoring him since the day he put me in deep shit. He came back and beg for forgiveness. Honestly I have forgiven him long time ago. Whatever happen between me and him, I take it as dugaan yang Allah bagi and as a lesson for me not to simply trust ppl. I dah redha dgn apa yang jadi. I humbly say to Allah that I redha with all this, and I beg Allah to show me the truth. I halalkan apa yang dh terjadi but I need to know the truth. I beg and beg Allah to show me the truth and Allah did answer my prayer. Terima Kasih Ya Allah. Walaupun bertahun aku menunggu, aku tetap bertima kasih dgn jawapanmu. Cuma, utk aku beritahu dia yang aku telah memaafkan dia.... terlalu sukar. It's not that I love to see him suffer and keep on begging me for forgiveness but I dont know. Between me and Allah, I redha dgn ketentuanNya. Tapi between me and him. I don't know. Do I really forgive him? I just mad and I still am.

Am i bad for not forgiving him? Am I that selfish?. He beg and continue begging me. He explained why he did it. But for me, it still doesn't justify why he did it. I came out with a long list of terms and conditions for him in order to be forgiven. Ya Allah... teruk ke aku? But I was cheated! My feelings were hurt! Tah la... I just dont know what to do. As for now, if he can proof to me all the things that I wanted, I MAY consider to say to him that I forgive him. Kalu tak, ko minta maaf je la kat ALLAH. DIA maha Pengampun.

Sunday, December 20, 2009

Life is like a box of chocolate? Betul ker? Hmm... mcm tak jer... Before beli chocolate tu kan kita dh tau what to expect inside. If you choose to have dark chocolate, dark chocolate u will get. If you choose to have almond, there u are... almond. So why is it life is like a box of chocolate??

For me, life is more like a mystery... a gamble. We dont know what will happen in future. We work hard and try alot of tricks to have better future. We just keep on trying and trying and trying. But not necessarily we will get what we want. Mcm gambling la. We try to win. Bermacam2 cara dibuat utk menang. Tak semestinya menang pun. Bila kita tak menang, then life penuh dgn kekecewaan, penderitaan, penyeksaan. Tapi bila kita menang, penah tak kita terus bersyukur? Selalunya tak. Kita akan menjadi tamak, haloba. Akan terus cuba utk menang lagi banyak... Itu fitrah manusia. Is life as easy as what u look inside a box of chocolate? Definately not. Dont ever wish it will be as easy as a box of chocolate sebab if it's too easy, tak best. Very dull. Let it be more challenging... Baru betul life....

Tetapi,bila life terlalu challenging, adakah kita cukup kuat utk hadapinya? Bagaimana kalu kita tak bole hadapinya? Jatuh tergolek jadinya nnt. Bila dh jatuh tergolek, apa nak buat? menangis kesakitan? meraung agar orang keliling tau yang kita jatuh? menunggu orang angkat kita? Atau cuba sedaya upaya utk bangun dan teruskan perjalanan? Itu semua antara pilihan2 yang kita ada. Terpulang pada kita yang mana satu kita nk pilih. Yang pasti, ALLAH takan duga umatnya kalu umatnya itu tidak dpt menanggungnya. Oleh itu yakin dan percaya la akan semua dugaan yang Allah bagi kat kita, kita pasti dapat tangani. Cuma masa dan waktu yang akan menentukan berjaya atau tidak kita mengharunginya...




Sunday, December 13, 2009

Kisah 1 & 2

12/12/2009

Kisah 1 (via sms)

A: Sabar jer la awak. Jap lagi dia smpi la tu. Awak jgn marah2 ye... Kalu marah nnt kena jual. Hehehehe

Me: Kena jual? Sapa nk jual saya? Awak?

A: Eh Bole ker? Berapa harganya?

Me: Eh, Kalu awak nk jual, buat apa tnya saya berapa harganya. Tnya la pembeli yang nk membeli. Confuse lak saya... awak nk beli ke nk tlg jualkan?

A: Nk beli... bole ker? berapa harga nya?

Me: (dah sudah!!!) Saya rasa saya dah bgtau awak dulu... Kita kawan dulu ek..


Kisah 2 (face to face)

D: Can I ask u something?

Me: Sure u can

D: Can I be your bf?

Me: Smiling :)
(dlm hati... gilo ape kau??). I'm sorry. Like I said... It's not easy for me to like someone more than frenz. I'm not saying no and i'm not saying yes. What I'm saying is why dont kita kawan dulu...ok?


Dua2 kejadian ni berlaku pada hari yang sama. Dan D, baru pertama kali ni jumpa... Naper tetiba ni? Poning kopalo den. Di saat aku tak perlukan benda ni... berderet lak datang.

Apa yang aku minta.. korang dua orang ni jgn la buat aku rimas... Elok2 ada friendship kang terus hilang semua. Korang tak tau aku ni benggong...hehehehehe

Safwin, selamat la ko lepas ni..ADEH!!!

Saturday, November 7, 2009

Afgan – Bukan Cinta Biasa

Kali ini kusadari
Aku telah jatuh cinta
Dari hatiku terdalam
Sungguh aku cinta padamu

Cintaku bukanlah cinta biasa
Jika kamu yang memiliki
Dan kamu yang temaniku seumur hidupku

Terimalah pengakuanku
Percayalah kepadaku
Semua ini kulakukan
Karena kamu memang untukku

Cinta ku bukan cinta biasa
Jika kamu yang menemani
Dan kamu yang temaniku seumur hidupku
Terimalah pengakuanku

Sunday, October 25, 2009

Tanya sama hati
Apa asal sayang
Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga
Bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra

Tanya sama hati
Pernahkah merindu
Ingat masa lena apa mimpimu
Masa berjauhan
Apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang

Jikalau tidak kerana sayang
Kuntuman kasih tak mungkin kembang
Andainya jemu mengganti rindu
Jambangan mesra tentulah layu

Monday, October 19, 2009

Dia ker?

Naper dia ek? Ni betul ke atau mainan perasaan??? But why him? takan sebab mlm tu jer terus mcm tu... Dah tu nmpk kerek lak... Bole tak pergi jauh2 semua benda ni... Aku tak de masa la nk layan. Lagi pun bukan dia....

Waiting for apa yang HB cakap... Hope Mr. X akan dtg cepat... Tapi musykil mcm mana kebarangkalian itu akan berlaku? Bila dia akan berlaku? Smpi sekarang tak terfikir benda tu akan berlaku... Tapi tu semua kuasa Allah... Aku hanya tunggu dan berdoa....

Naper la benda ni semua jadi... Kesian kat KD... Naper mesti ada salah paham... kenapa mesti ada tuduh menuduh? Just because I rapat dgn u habis orang kata I bodek u? Penting ke u dlm hidup I yang nk kena bodek. Mungkin utk menjalankan kerja penting la.. tapi semata2 nk menjalan kan kerja yang bole memudahkan orang lain.... Can't we just cut the crab and work as a team... Dh makin buruk dah...tak tau la... semua mcm dh kena rasuk....pening....

Thursday, May 28, 2009

SOMETIMES......

* I think I know you just because we are close, but I don't coz we all will change.

* I feel like telling you rite to your face, but I wont coz I know you will get hurt.

* I hope you would know me better, but you don't maybe coz you dont want to.

*I'm confuse between being myself or to be what people want me to be.

*I'm hurt when people misunderstood me, but I can't change how they feel about me.

*I need someone to listen to what REALLY I have inside, but the only person who can listen is gone.

*I really want people to try to understand what I really want. Not assume what I want. Please ask and understand why I acted such way.

* I just dont know what to do and need guidance


MOST OF THE TIMES............

* I hurt people unintentionally.

* I menyusahkan orang tanpa sebab.

* I dont appreciate people's help (so someone said)

* I'm broke....hehehehe


STARTING AT THIS POINT OF TIME..........

* I will avoid self betrayal

* I will apply the law of straight line

* I need to stop to please others and start to be kind to myself. (I know you will say...'please' others? Like Duh?? But hey... never assume you know me)

Tuesday, May 19, 2009

I dont usually consider myself 'busy'in the office. Yes I have work. Yes I have datelines. Yes I have issues with work. Yes I feel busy BUT I never felt so 'uncontrollably' busy.
Reason??

CSE

Not Customer Service Executive!!! Crisis Simulation Exercise.

I am suppose to assist Af on this. It's her baby. I enjoy doing it. But masa terlalu suntuk. I only wish the task was given to me earlier. Well, your bos don't trust that you can do it. So what to do. Diam jer la. I still remember what my bos told me. This thing is too big for me... Like Duh!!!!
I wont be asking something that I feel I cant do. But what ever it is, this thing is really making me occupied. Makan, minum, mandi, tido now all about CSE. So many things to do with so little time. But I believe we can make it. I hope I am a great help to Af.

Well, how busy I am pun dgn keje, weekend is Family Time. NO MATTER WHAT. My ex bos once told me that sometimes we have to put aside our family. Work comes first. Because without work we cant maintain a family (reason paling bodoh aku penah dgr). But HELL NO!!!. No matter what my family comes first. And the best part is, my ex bos told me that when I applied for Unpaid Leave sebab nk jaga Arwah MAMA. Double Bodoh!!.

(enuff cursing ppl)

So our weekend biasa la... gi jln2, sini sana. Kekadang tak de haluan. So antara tmpt yang kami sekeluarga (Ocha's fly) pergi is:

1) Pantai Jeram - port seafood baru. 20 mins from Pekan Kapar.




2) Went for book sale - The Big Bad Wolf Book Sale.

Gler murah. On average the book price is RM8. The dictionary is from RM5 - RM20. Bukan kamus bodoh2. Like MacMillan's OK!!!! Tak caya?



Total semua ni tak smpi RM400 OK!!!. Try la beli kat MPH. Mau Riban!!


Budak2 punya. Kamus Hijau RM5, Kamus Biru RM8, Kamus Merah RM10




Saturday, May 9, 2009

Kepada semua kawan2 ku, sedara2 ku, adik beradik ku dan seluruh warga dunia yang bergelar Ibu....

"Selamat Hari Ibu"

Kepada mereka yang masih mempunyai ibu, pesanan penaja adalah....
Hargailah setiap detik dan ketika anda bersama ibu anda. Kerana yang pasti..detik itu tidak akan kekal. Dan apabila detik itu berlalu, anda pasti merindui / menangisi saat2 itu. Percaya laaa....

Kepada mereka yang telah kehilangan Ibu.....
Buat la apa yang patut. Paling penting sedekah la apa yang patut. Agar mereka senang dan tenang disana. Tak guna ditangisi mereka yang telah pergi...
(ni pesanan penaja utk diri sdr)

Friday, April 24, 2009

Hehehhehhe.
Hidup lagi aku rupanya.
Gler lama aku tak memblog kan diri.
Antara reasonnye ialah laptop ni telah berhijrah ke Kuala Lipis and I dont really feel like using others. Tapi bila laptop ni dah balik pun... still tak de feel like this is mine. Cam connection tu dh hilang. Cuma lately terasa nk melepaskan rindu kat laptop ni.

Actually, terlalu byk benda jadi lately. Terlalu banyak. Tak terkira and tak terfikir. Knowing me, I hate to think about problems. I feel that the more I think of the prob... lagi byk prob akan dtg. For me... kalu bole solve... ok... tak bole solve... dah... Lantak. Sesungguhnya aku dah tak de kudrat nk memikirkan lagi.

You see...
This is actually, really what and how I feel about myself. Percaya atau tidak... terpulang... Like I said... Apa yang aku rasa psl diri aku. Aku tak penah luah kan selama ni. Its between me and myself. Dan aku masih tak pasti perlu ke aku tulis. Tapi memandangkan aku dh tak de 'jln keluar', aku tulis jgk la. I need a way out!!!

1) Orang yang sangat degil. Sangat sangat.
Masa aku muda2 dulu (ye aku dah tua skrg...) aku pun agak heran. Bila kena marah dgn pa and ma, jelas kelihatan kat muka dorang yang aku ni mmg degil sangat. Kekadang aku pun heran. Kenapa la aku degil sgt? Kenapa la aku buat jgk benda yang dorang akan marah. Tapi kalu aku rasa aku nk buat... aku buat jgk. Dan bila kesan perbuatan aku tu jadi negative dan menyusahkan org lain, aku tak penah menyesal apa yang aku buat. Cuma aku sedih sebab buat parents aku marah/ sedih. Tapi disebabkan aku ni stuborn, sampai ke sudah pun parent aku takan nmpk muka yang tertulis 'kesian pa and ma'. Sebab muka aku selalu akan nmpk muka degil.

2) Mmg malas mengemas.
Ini mmg real. Aku lah manusia yang paling malas nk mengemas tahap dewa dewi jula juli. Seriously. Tapi akan dtg jgk waktu2 dimana aku akan berkemas. Cuma not like 'normal' ppl who will kemas selalu. Tapi walaupun barang aku bersepah, tlg jangan sentuh. Coz I know where to find my things dlm keadaan bersepah tu. Cuma tak sedap la orang memandang. Penyakit ni mmg aku ada smpi skrg. Bila nk berubah?? Ntah....

3) Tak reti memendam rasa
In other words, aku akan cakap apa yang aku rasa. Walaupun tak de sapa tnya. Aku tak reti simpan dlm hati. Aku marah aku cakap, aku tak suka aku cakap, aku suka lagi la aku cakap. Tak puas hati, suka, gediks, geli, bosan, tension, bole katakan semua aku cakap. Maybe sebab dari dulu lagi mmg suka bercakap. Tak kira... dgn kawan? dgn family? sesapa jer la. Sebab tu lepas grad aku go into customer service line. Sebab aku suka cakap. Tapi kepada some aliens aku tak bercakap la. I can be very pemalu with strangers. Very the! Tapi to some ppl, bila aku suarakan apa yang aku rasa drg rasa aku ni melawan. Suka provoke. Suka pikir yang bukan2 and suka tak dgr cakap (sebab aku akan cakap benda dari angle yang lain). Actually no. To those ppl yang dah kenal aku, dorang tau. Aku tanya/cakap tu sebab aku melihat dari angle yang lain. Kekadang angle tu tak wujud pun. Aku saje je reka. It is more like 'what if....' situation. So bg org yang tak paham... safwin ni suka melawan. Orang kata buat ABC... buat je la... Naper lak tnya tak bole ke buat A1, A2, B1, B2.....?

4) Can be blur.com to the max.
There will be some times that I will be blur.com to the max. Well some may say that i'm insensitive. Well that's true. Esp bila bab orang marah. Ada penah berlaku 1 insiden.....

Me: B, Ko buat apa?

B: (Lama baru jawab)... Ko tak nmpk sia tgh basuh baju (orang sabah bah...)

Me: Keep on asking her questions such as... ko dah mkn? ko dh study tak utk paper esok..blah..blah...blah.

B: Safwin, ko tidak tau ka sia tgh marah sama ko? Lagi ko tnya banyak2 mcm tu?

Me: (Blur.com). Ko marah aku? Naper? Seriously what have I done??? ........

Ni la contoh blur.com aku. Seriously I dont realize bila orang marah aku. Aku tak jumpa mana butang sensitivity aku. I dont know when ppl are mad at me... and I dont know why they mad at me. Maybe sebab kurangnya daya sensitivity tu buatkan aku tak sedar yang kekadang perbuatan aku ni buat orang tak suka. To those yang aku penah buat camni.. Im sorry. Sesungguhnya mmg aku tak tau.

5) Agak pendendam
Aku agak pendendam. Tapi amat jarang berlaku. Hanya akan berlaku pada orang yang tak pasal2 carik pasal dgn aku. Aku tak la semulia sesetgh orang yang bila org baling taik kat dia.. all she can say is... biar la... masa dia akan tiba. For me... aku akan pastikan masa dia tiba. Aku akan kasi 'masa' dia tu. This happens lately kat ofis. Aku rasa dh lama sgt aku bersabar dgn sesetgh orang. I will revenge. But profesionally. But I will make sure I win the game. Hey! Dont blame me. Korang yang bersusah payah cari arang, buat bara, tiup bagai nk rak nk hidup kan api. Now it's my time to simbah petrol kat bara tu (time korang tgh bersusah payah meniup bara tu). Gler pengganas aku. Hahahahahah. Betul la test FB...

6) Amat jarang make a decision (spesis malas pikir)...tapi
Tapi sekali I have decide on something, selagi tak melanggar undang2 agama and negara, I will do anything... anything to make it come true. Rite now, I'm in the process of making decision on something. I really look forward for it to come true. I will MAKE SURE it will come true.

Begitu byk kelemahan aku... kekadang aku terfikir... bila la aku nk berubah. Tapi aku terfikir balik. Apa yang aku nk ubah? Kalu aku ubah kelemahan aku, maknanya nnt aku tak de kelemahan sebab kelemahan tu dah diatasi. Dah mana ada makhluk dlm dunia ni tak de kelemahan. I am known for my weaknesses. Kalu kelemahan ni hilang, maka hilang la 'Safwin'. Maka tidak akan ada lagi 'Safwin' yang ada kelemahan tu. Maka safwin akan tukar menjadi 'dont know who'. So aku terfikir, daripada aku berusaha membuang kelemahan aku yang dah sebati dgn aku tu dan bertukar menjadi orang lain, baik aku belajar menerima kelemahan aku kerana ini juga akan mengajar aku menerima kelemahan orang lain kerana kelemahan setiap seseorang itulah yang menjadikan dia dirinya. I will just have to adjust to their weaknesses.

Actually ada byk benda dlm kepala otak aku ni. Terlalu byk and all jumble up. Tak tau mana nk tulis. Terlalu byk yang mencarik 'jln keluar'. Lepas semua ni keluar....tetiba aku jadi blank. Maybe it's time for me to stop. Jln keluar tak bole terlalu luas. Takut yang terkeluar tu tak terhandle. Cukup utk kali ni. But one thing for sure.....

"Safwin will never be the same"....there's a reason for that. And I'm tried of trying to be the old 'safwin'. Obviously some ppl dont like it. Since I have lost a lot of ppl and things in my life for the past few years... hmmm.... never mind... Ignore it...

Bye for now.....

Monday, January 5, 2009

Skodeng

Hari ni first day aku keje dalam taun baru ni. Last week cuti sebab konon penat for Xpa's wedding. (alasan sungguh tak logik). Anyway, sampai jer office pagi tadi aku buat acara rutin. Mkn kat cafe atas tu ha.

Tepat (or mungkin lebih skit) 8.45 turun la ke tmpat dimana aku sepatutnya duduk dan buat keje. Sekali tu terpandang aku report aku. Wei!! kan aku dah siapkan on 31st before cuti tu? Sapa lak letak kat meja aku nih?? Aduhai!! Benggap betul aku... Aku la yang letak kat meja aku. Yang aku tak submit report kenapa? Adeh! Start tahun baru dah lembab otak.. Adeh!!!

Terkocoh2 aku sumit report. Dah tu tak email lagik plak tu... Lepas satu- satu keje aku perasan yang konon dah buat tapi tak complete. Camne la bole jadik camni. So lepas dah buat apa yang patut aku buat....sedar2 dah 12.30. Lunch time. Si Jeff lak ajak lunch (pelik. Selalu punya payah nk ajak lunch. Hari ni dia lak ajak. Alasan sebab Pat ajak).

Balik dari lunch... system eyretel lak buat hal. Dah tu dorang2 ni tnya aku. Bukan keje aku pun. Korang patut report kat orang lain. Knowing 'org lain' tu dorang2 malas nk layan, aku pun tolong la. Walau pun aku ada keje lain yang aku kena buat lagik. Ding dong ding dong, lagi sejam nk balik... Adeh! cepat sungguh masa berlalu. Keje rutin aku tak start pun lagi. Dok settle keje sampingan ni. Esok ni ada harapan bos panggil meeting. Aku bosan tul la kalu kena panggil meeting. Honestly, i feel our departement punya meeting tu tak kemana. Membuang masa jer. Sorry la but itu mmg apa yang aku rasa.

Balik aku gi melawat Mawar. Alhamdulilah Mawar gave birth to cute and healthy baby gal yesterday @ 1.45pm. Lega sangat2. Aku pun risau mawar nih. Hopefully semua yang bakal terjadi in 2009 ni yang baik2 dan menggembirakan aja buat Mawar. Teruk jgk dugaan yang dia kena in 2008. Tapi tu la... ALLAH tak duga hambanya kalu dia tau hambanya tak kuat nk menghadapainya. I always pray the best for you, MAWAR.

Skodeng?? Apa jadahnya tajuk aku dgn citer hari ni? Hehehehhehe. Saje je. Aku terasa cam nk skodeng org. (skodeng in my own defination la.... not the normal defination). Tadi dah berjaya mengskodeng skit2. Hehehhe. Tgk la nanti. Dear 'who ever you are', nanti kan kesekodengan ku.... Muahahahahhahaha

Saturday, January 3, 2009

Yeayyyy!!! Tahun baru muncul lagi....

Ini bermakna dah setahun aku mula merapu kat blog ni. Blog ni blog aku...suker hati la kan....

Neway, before diterus kan kemerapuan ku ini, meh nk list down para2 penyambut hari jadi di bulan January ini:

3 - Aku malas nk letak nama. Trying so much to delete this date from my head. Unfortunately tidak berjaya... Lantakkkk

5 - Arwah Mama and Aad (Ad, hadiah dh beli tau....beshhh!!!)

16 - Naffzan Ashadi and Ida

Sapa lagi yek? Tak de dah kot... Ni jer org yang penting yg perlu aku ingat tarikhnyer...

Ok. Biasa la...Tahun baru selalu dikaitkan dgn azam baru. (Nama jer azam baru tapi mesti isinyer sama cam tahun-tahun yang lepas).

Ok la... Ni azam aku:

Pertama:
Ni mmg akan sama tiap2 tahun. Dan tiap2 tahun jgk la tak menjadi. Azam yang pertama dan akan sentiasa kekal di carta ini sebagai No 1, nk KURANGkan BERAT BADAN!!!!

Tak penahnyer kurang berat ni. Bertambah ada la... But I think last year ada kurang skit ( Oh, it was last-last year) Tapi seperti biasa, naiknyer mmg laju...So azam tahun ini MESTI/WAJIB/PASTI kurangkan berat... I need to get rid 10kgs of my fat... Tak byk kan... 10 kg jerrr...ahaksss...

Kedua:
I will make sure business yang aku buat tak stop cam tu ajer. Yg pasti kena ada kemajuan. Nk business yang lagi besar. Aim: Bukak kedai... Target : insyaAllah by end of next year.... AMIN!!

Ketiga:
Aku kena make sure azam pertama dan azam kedua berjaya!

Buat masa ni itu jer la yang aku target dlm hidup aku (perggh!! Safwin ada target dlm hidup siot... satu perubahan yang positif....ahaksss). Well.... nk buat camne... safwin dah sedar diri....hihihihihihi

Ok enuff wif Azam baru.... sekarang meh nk citer psl few events yg berlaku dlm seminggu dua nih....

1) 20/12/2009

Selamat Bertunang Dzu....Semoga yg dirancang berjalan dgn lancar


Selesai sudah sorang kawan aku. Sekarang ni tinggal aku ngan kasma jer... (camne kasma?? Kita bila lagik???) Hahahahahha

2) Cuti2 dgn Family Acik

Family acik mai sini on 20/12/08. Happening gler.... Budak2 mmg syok la main 24 jam. Mak budak and makcik budak pun syok dok gossip.... hihihihihiihi. Tu acara wajib tahunan. Eh bukan tahunan... Tu acara wajib tiap kali berjumpa. Nak2 tahun ni (eh tahun lepas) byk benda yang nk digosipkan... lagi la tajam tanduk aku... Nyaris2 tumbuh ekoq!!


Antara tempat yg dibawah gi masa family acik kt sini:


Berjaya Times Square - Tak beshh pun! Aqeel la ni nk gi sgt....




Nasib la yang ni best!!! Satu hari kat sini. Bukan budak2 jer syok tak sedaq dunia... Mak2 budak and makcik2 budak pun joinnnnnnnn....Hahahahah. Bapak2 budak jer control skit.... (Oh... Family Nda pun join sekali...langkah kanan...)


3) 27/12/08

Abg Zul yg dermawan (Ecehhh!!) hehehe. telah bebesar hati membuat mkn2 hari ni.... Menunye:

a) Smoked Turkey - Aku mmg first time mkn benda ni.... Sedap. Esp cranberry sauce dia. ( Aku sememangnyer gler dgn keturunan berry ni. Blueberry, Cranberry, Blackberry, Strawberry...perrghh....lazattt!)

b) Roasted Lamb Leg - Lagi satu pergh!!. Lazat tak terkata.... Of course kalu lamb mkn dgn mint sauce...sodappppp. Dua2 main course ni dari restoran fav azul....


c) Pesgetti - (spagetti daaa).. Ni aku yang minta ocha buatkan.. Biasa la... ocha kan terror masak.. heheheh

d) Garlic bread and mushroom soup.

e) Potato and brocolli salad

f) Buah limau....sempena nk raya cina nih

g) Air limau plus asam boi.... Lazatttt.....

Tak caya.... tgk nih.....


4) 1/1/09 - New Year

Tarikh ni Xpa buat her reception kat Dewan Kiambang Sek 7. Since gambar kat Kemal lom amik lagik... So tak de la koleksi gambar wed Xpa. Nnt kalu ada aku boh kat FB jer... Seperti biasa aku la tukang mekap. Eh....sebut pasal mekap... Aku nk bgtau skit yek... Aku kalu mekap, aim aku nk kasi cantik org yang aku mekap. Jadi aku ni tak la peduli sgt kalu kaum kerabat ke sahabat handai pengantin ni suka ke tak mekap aku. Bagi aku janji pengantin suka, cukup. Sebab dia yang BAYAR kan... Tapi yang aku tak paham tu... ada gak org komplen mcm2 psl mekap aku. As I said, aku tak heran dan tak peduli... Tapi aku cam musykil la... Yang dok komplen pok pek pok pek tu pun kekadang mekap tak betul.... so... harap maklum la... Korang kata la negative apa pun... mmg tak lut.... Tetapi kepada yang memuji... Alhamdulilah....:)). Thank you very much. Semoga tangan dan akal ni masih terus berusaha ke arah yang terbaik....

5) 2/1/09
Mami & Pa kater nk belanja...Yehaaa... Memula kata nk belanja kat Johnny's tapi full hse. Lepas tu kami tukar direction. Nk tau gi mana? CONCORDE!!! (Ni kali ke 2 gi dlm masa 5 hari ni). This time ramai gler yang gi. Semua gi termasuk Dea and Ainan. Yang tak gi ialah pengantin baru and Aan. Apa acaranya? Saje... Mami and Pa nk ucap terima kasih and nk celebrate bday Aad this coming 5hb. Biasa la... Kalu dh kat concorde tu lupa segala diet miet nih... sorry... Last time gi tak amik Oyster...this time gi... aku belasah smpi 8!!... Sedap... Betul!! (Aku sorang jer mkn menda tu mlm tu....Aad kata dia phobia gara2 Mr. Bean. hahaha)
Habis mkn lelepak kat lounge. Best giler... Papa pun join... Hehehe. (Hmm... pa mmg lain skit skrg nih....) Ada gak dekat smpi kol 12 baru masing2 ingat nk balik.... Tapi band mlm tu mmg best. Nak2 the Batak Band tu... suara derang.... perghhh!!! mcm ada built in mic... Dorang tak main la pki mic2 ni... Live... sedap siottt!!!...


Tu yang kiri sekali tu... suara bass gler... sesapa yang minat music sangat2 la direkomenkan pergi ke Melting Pot Concorde Shah Alam... best gler...

Itu jer la antara kejadian2 yang berlaku beberapa minggu nih....Nk selalu memblog kan diri tak bole. Laptop kesayanganku ini terpaksa dilepaskan ke Kuala Lipis. So sekali dpt, panjang la skit ceritanyer....

Oh Ya.... Aku lupa nk letak kat sini. Antara yang perlu aku laksanakan tahun 2009 nih:

1) Kawin on 20.09.2009 - Mmg takan dpt la sebab first raya -Hahahah

2) Aku dah book Aan nk design wedding ring... Double Hahahaha

3) Book Aad for weeding dress... Triple Hahahaah

4) Cari org nk kawin - *silent*

Jadi ka tak jadi ka... Wallahualam......

;;