Sunday, January 24, 2010




I am so in love with this song since the first day I heard the song. I dont know why but the lyrics sangat menyentuh kalbu. I only manage to watch the movie (more like sinetron) tadi. Rupa2nya ada sambungan... CAIT!!! Have to get Kasma to download part 2 ASAP.

Please enjoy the song....

Peaches

"My niece wrote in her book; my mom is a homemaker. Her teacher gave her big question mark n told her 'ini salah. Homemaker tu org yg buat rumah dr batu bata'. Now this is REALLY STUPID!"

I wrote this in my FB status for 2 days. Among the responds:

1)
WTF????!?!? ada cikgu gini??? LOLabes la masa depan anak2... kui kui kuuuiiiiiiiiiii........
2) escalate to headmaster
3) OMG biar betul...cikgu english ni graduate mana ni? even tjk dictionary pun x ngaku salah tu...bodoh sombong...OMG now i'm really thinking twice of going back...kalau tu teacher qistyna...habisla dia kena 'cili' dgn I ...huhuhuhuh
4) OMG!!!! Who's that *tuuuttt* teacher??? This the biggest joke of the year. Buat malu persatuan guru jer.
5) ini ajaran sesat. sama la mcm aku kena masa sekolah rendah dulu...
6) Oh lord... macam mana ni??? Nak balik M'sia for good! Habislah anak I kena belasah dgn cikgu2 kat M'sia..


Generally, I gave same reaction when my sis told me that. I'm not sure it's the teacher or the school. When I asked my niece 'cikgu laki ke pompuan'? She said 'Ustaz...something'. Hmm.. minta maaf, bukan hendak merendah kan martabat ustaz. Tetapi sepanjang hidupku, I only got to know one Ustaz who is really really really cool. Cool here means not like typical ustaz. This ustaz of mine is so 'modern' in the sense that dia mengikuti aliran zaman.

Now I know a ustaz is a person well verse in religious topics. But why restrict to only keagamaan? Allah tak penah suruh kita menuntu ilmu keagamaan SAHAJA. It must be balance. It is super cool to have a cool ustaz. A person who is so good in keagamaan and yet bole dibawak berbincang soal dunia... apatah lagi topik ENGLISH. I mean, this kind of ustaz yang akan menarik perhatian budak2 sekarang to learn psl agama. They will have even more respect to this kind of ustaz. Once my fren told me that he was caught by his ustaz drinking "BEER" in his dorm. Bermatian2 ustaz tu marah dia. Dan bermatian2 jgk la dia explain yang dia tak minum beer. What he actually drank is ROOT BEER!!!!. Now tell me... how can u respect a person like that??

Imagine your child in this situation. (refering to the homemaker thing). Wouldnt they will be confuse. I mean, the mother told her that she is a homemaker. She completes her biodata and submit. When she got back her books, the teacher marked as wrong. The child will be wondering who to believe? My mom or my teacher? Cannot be my teacher because he is a teacher. He should know. And I dont think my mom will lie to me..... very confusing kan...

For me, it's ok to make mistake and not knowing the meaning of 'homemaker'. Aku pun dulu tak tau. But, when my sis photostate a page of dictionary with the meaning of homemaker and he is still in denial... well mmg payah la... what other method can be use to teach a teacher?? Takan nk masuk dalam paper or complaint kat guru besar. You are a teacher doesnt mean u know everything. We learn EVERYDAY... Kalu salah, belajar dari kesalahan. Tu je...

Enuff on teacher stuff.

I got a MAS cabin crew fren who is really nice and always buy me oversea stuffs. Besides being my most reliable shot glass buyer, she's also my supplier to mark and spencer's -specifically the bath gel.

I used to like Waterlily better. But it is no longer on production, so I change to White Peach and Almond. I just love peaches!!! I just love the smell... Tapi skrg dh lama dh my fren tak gi UK. Maybe sebab longer working hour and she got a cute and adorable baby boy yang tak bole tinggal lelama. But I really hope she will go there jgk one day and i will definitely pesan more of this.

Last Thursday, a fren of mine in the office showed me a range of Marks and Spencer's body lotion. I wasn't interested until I saw the White Peach and Almond body lotion. Alamak!!!. Lama gler tak bau benda ni. At that point of time KD was holding it. Then I was like.... 'I like that... i like that smell'.... but since she hold it first, takan nk amik kan... so tak pe la... KD bought 4 of 'em. Masa tu dlm otak dok pikir, bila la cza nk pi uk lagi... hehehe


One hour after the incident, KD came to my place and put this on my table.


Yippieee!!!! KD dgn murah hati nye telah memberi ini kepada ku... Sangat sangat and sangat suka ok!!.. Hehehehehhe. Maka dgn itu.......

Ini telah pun dicampak kan ke dalam tong sampah... hahahahaah. (mmg dh nk habis pun).

p/s: I remember I wrote here that I dont care bout losing weight. But I think I have to think twice. I weight myself last nite and I have the number. I gained 4kgs and I dont realize it. DAMN!!. All this while I tot the number is 71. Hampeh! Double Hampeh! Is it all the vitamins and medication that I never missed? GOD help me. Healthier or skinner??? I really need to do something. FAST!!!!!

Thursday, January 21, 2010

Petua

I am the only one in the family with skin or to be more specific pimples prob... Since day one I know what pimples are, they never stop introducing themselves to me. Not only on my face, my back, betis, paha, b****t, kepala, anywhere they feel like 'cakking' me. But now is not as bad as before. Of course we should strive for the best kan...senantiasa membaiki diri... so ini la salah satu cara membaiki diri... heheheh

My very generous officemate gave me a petua yang mmg dia buat. She said hers was way worsen than mine. When she amalkan the petua, alhamdulilah. It worked. Seriously, looking at her face now, I just can't believe that she used to have pimples probs. So this is what she gave me and I'm giving it to all because sharing is caring ok. Firstly, u gonna need this:


YES!! Eggs.. but not normal eggs... the ayam kampung eggs... You dont have to be at kampung to get telur ayam kg. Melambak jual kat market (well at least that's where my dad help me to buy it...hahahah). For those yang tak berapa kenal ayam kampung. Slightly kecik dan kaler putih.. Kesucian. Ayam kampung kan patut 'suci'. Hahahaha.

Ok. So what do you do with eggs? Use only the white egg. Sapu pada seluruh muka. Biarkan kering mcm mask. After that, cuci dgn air suam. Oh ya... lebih baik selawat sebelum sapukan pada muka. Repeat the whole process smpi habis putih telur tu... Do it 3 days berturut2. It suppose to tighthen you liang roma. My experience, lepas buat tu.. .muka sungguh tegang and terasa cerah.. dan sangat best... You should try.

Pimples issue always come side by side with oily face issue... so, this generous fren of mine also bagi petua; more like introduce me to a product that might help the prob.

So ladies and gentlemen... introducing:

AIR TAWAS


Baru pakai tak smpi seminggu and I can feel the difference. Before this kalu mekap pagi nk gi keje by the time 10 am, dh bole kumpul minyak kat muka buat deep fry. Now, amat amat amat kurang sangat. Not to say hilang terus, but sangat2 kurang. Mekap pun tahan lama.. ye la.. sebab minyak tak de so tahan lama la kan... But that fren of mine kata benda ni tak bole pki lama2. Smpi kita rasa selesa dan habis minyak hilang then stop. Otherwise kering lak muka nnt.

Sesapa yang ada isu dgn minyak yang bole deep fry ayam ni, sila ka ke kedai kecantikan (cth RY Salon or Mydin) utk beli benda ni.. Tak mahal... yang besar ni RM12.90. Ada 1 size smaller... kalu tak berani nk beli besar try kecik dulu... Oh lupa nk bgtau cara penggunaan. Boh kat facial cotton, sapu/gosok kat muka smpi hitam... Ulang smpi hitam tu habis... Cuci muka cam biasa lepas tu... Digalakkan guna 2 kali sehari...

So renung2 kan... dan selamat mencuba.... Hehehehhehe

Sunday, January 17, 2010

Linguine

Happy Sunday!!!
Hmmm... happy ker? Camne nk happy kalu ahad pun kena ke ofis buat keje. Gilo per buat keje hari ahad? Mmg. Aku la orang gila itu. Nk buat camne... Hari2 biasa meeting memanjang. Baru nk masuk minggu ketiga January penuh dh diary aku. Aku pun tak tau la... Pening. Time2 ni gak sakit datang menyerang balik.

Smlm gi jumpa DR Askandar. Dia minta buat MRI. Since saturday dh penuh, dia minta dtg balik on monday. So tommorow la nk gi buat MRI kol 10.30 pagi. Hopefully the result is good. Tapi I can say that physio treatment mcm a must je. So now nk kena adjust time bila bole gi physio. Byk benda kena pikir. Mmg la nihal medical kan, tapi nk mengelak kan byk mulut kat ofis tu kena la buat perancangan yang teratur. Apa2 pun tunggu la keputusan MRI esok...

Balik dari ofis tadi tergedik2 nk masak. Tahap kelaparan yang amat maksima. Terbayang2 linguine yang adik mkn smlm kat Tony Roma's. Konon2 nk buat la... basically mcm tau jer nk buat sebab mmg nmpk senang. Ingredient dia tak byk. Mcm kat Tony Roma's tu cuma udang and tomato... I'll show you how the linguine at Tony Roma's looks like. Something like this la...



Tapi tu la.. Orang kata jgn shopping barang dapur masa tgh lapar... Bila shopping masa tgh lapar... ni la jadinya...


Hahahahha... Tgk brocolli, nk brocolli. Tgk ayam nk ayam. Tgk minced beef nk minced beef. Ni la jadinyer bila beli barang masa tgh lapar... Semua campak sekali... Hahahah. Gler meriah bahan2nya... hahaha.. Pape pun janji taste sedappp.... Kira pass gak la nk mkn. P/S: I dont eat all ok... gler per nk balun 1 pinggan tu? Hahahah

Ok habis citer makan. Skrg citer lain. Lupa lak nk update latest bag collection. From sini la, mana lagi.

Actually yang beli beg ni my officemate. Bila dh dapat, dia cam tak berkenan coz it's so not her. Since dia tau I berkenan and the bag is no longer in the katalog, dia pun dgn baik hati jual kan this bag to me with RM2 discount. So I bought this bag from her at RM50. So happyyyy. Sangat2 suka beg ini kerana jahitan dia sangat kemas dan beg ini sangat terletak. In total I have bought 5 bags from the web. One yellow, blue, white, grey and camel brown. Camel brown is otw. Dah order tapi tak smpi lagi... the other 2 simple jer...


Heheheh... Love it...

Thursday, January 14, 2010

Your view on yourself:
You are down-to-earth and people like you because you are so straightforward. You are an efficient problem solver because you will listen to both sides of an argument before making a decision that usually appeals to both parties.
*I have to agree on this......

The type of girlfriend/boyfriend you are looking for:
You like serious, smart and determined people. You don't judge a book by its cover, so good-looking people aren't necessarily your style. This makes you an attractive person in many people's eyes.
*Ye kot... Nak tambah, rambut kena cam rambut zamani, tinggi skit, pastu jgn poyo ok! Hahahaha

Your readiness to commit to a relationship:
You are ready to commit as soon as you meet the right person. And you believe you will pretty much know as soon as you might that person.

*
Ini adalah tanda soal... Tapi kalu jumpa jodoh kawin jer la kan... heheheh

The seriousness of your love:

Your have very sensible tactics when approaching the opposite sex. In many ways people find your straightforwardness attractive, so you will find yourself with plenty of dates.

*Plenty dates??? Mcm tak betul jer...

Your views on education

Education is very important in life. You want to study hard and learn as much as you can.

* Agak betul... but nk study and learn not the formal way. Means no exams... Bole?

The right job for you:

You have plenty of dream jobs but have little chance of doing any of them if you don't focus on something in particular. You need to choose something and go for it to be happy and achieve success.
*Not so important. Janji dpt gaji bulan2... hahahah. Tapi mmg plenty dream jobs la...
How do you view success:

You are afraid of failure and scared to have a go at the career you would like to have in case you don't succeed. Don't give up when you haven't yet even started! Be courageous.

*Kolomahan den

What are you most afraid of:

You are concerned about your image and the way others see you. This means that you try very hard to be accepted by other people. It's time for you to believe in who you are, not what you wear.

* Mungkin secara tak sedar

Who is your true self:

You are mature, reasonable, honest and give good advice. People ask for your comments on all sorts of different issues. Sometimes you might find yourself in a dilemma when trapped with a problem, which your heart rather than your head needs to solve.

*Setuju. Sapa setuju angkat tangan gak!! hehehe

Wanna check yours? Kat sini

Wednesday, January 13, 2010

Kau dan Aku

Ada la beberapa hari tertinggal nk update blog. Sebab kehidupan ada terbusy. Tak macam orang tu yang sempat lagi update blog sambil buat muka ketat. Jgn marah you... Hahahahah

Antara Event yang berlaku:



Last Saturday 9.1.2010 went for Maybank Awards Nite 2010. Above is the before and after of my evening dress. Sekali pandang tak nmpk beza... The the diamonds actually cost me RM60...Cait!!!. Tapi kalu tak pergi dinner tu rasa rugi la plak kan. Bukan senang nk dapat pergi dinner camni. Kepada sesiapa yang calon kan namaku menjadi insan terpilih.. Thank you very much. Antara event / orang yang ada mlm itu adalah:



Finalist Maybank Idol. Pemenangnya ialah MBB Jakarta. Mmg mantap dia nyanyi.



Yup. Performance by CT lijah.... not bad. entertaining. Pada la dgn 60K yang dibayar. Hehehehhe

Oh ya. Today is RED day for Kenny Rogers.



and we arrived at KRR Bukit Raja, this is what we see:



Perghh!!! punya la ramai orang... Merah jer permandangan ku... So lari la ke KRR Setia Alam..Hampeh... sama jer.. Sudahnya mkn kat Madam Kwan's. Janji perut kenyang... HEheheh. TQ Azul...

Ok now abit serious. Kau dan aku. Memang kita tak sama. Tak penah serupa. Kita berbeza dari segi rupa, kepercayaan, kesukaan dan kebencian. Hebatnya Allah mencipta kita dgn menjadi berbagai2. Walaupun kita ada percanggahan atau kesukaan kita yang mungkin bagi orang lain tidak, kita haruslah peka terhadap keadaan sekeliling dan sensitif dgn orang keliling. Aku bagi contoh la... Ko suker giler2 pki perfume byk2. Dlm erti kata lain, sekali ko pki perfume, habis sebotol. Tapi ko kena ingat, ko punya wangi tu belum tentu aku suka. Belum tentu aku bole terima. Oleh itu, pki la perfume yang ala kadar. Jgn smpi buat orang lain nk termuntah dek wangi ko. Skit2 dal la... Ini pki perfume kat badan sdr bila naik kereta dh jadi mcm air freshener kereta. Habis 1 kereta bau kau. Tolong la sensitif skit... Nasib aku tak termuntah jer tadi tau tak!!!. Kalu tak... confirm aku muntah atas ko!. Sebab tu la Islam tak bagi pki wangian2 yang terlampau. Selain dari menarik perhatian kaum lelaki yang bole cenderung kearah maksiat, ia jugak bole menimbulkan ketidak selesaan orang lain seperti aku. Tolong ye... lain kali tolong sensitif. Islam mengamalkan kesederhanaan. Pki perfume bole... tapi kena sederhana. Jgn smpi buat orang lain macam nk mampos tahan nafas. Ok? Reminder to all and to myself...

Tuesday, January 5, 2010

Kalu mati dalam iman... busuk tak?? Kalu mati dalam iman, ekau tosonyum tak? Hehehhe. Gilo dak xpin ni. Bukan apa... nk tau jer. Xpin termuntah2 tadi masa mandi kat bilik air. Aipp!! Jgn pikir bukan2. Bukan muntah sebab apa. Muntah sebab ada sekor CICAK yang tak mati dalam iman!!! Tak sempat lak nk tgk cicak tu senyum ke tak. hehehehhehe

Dia punya busuk. MasyaAllah...tahap gaban! Semalam lagi dah terbau masam. Ingat kan apa. Dok la tercarik2... apa kebenda la yang tertinggal ke apa ke... tak jumpa. Tapi hari ni baunya adalah amat kronik sekali.. Ku bukak tingkap...tak plak bau... Rupa2nya dicelah pintu dia terselit. Mesti cicak tu tak sempat berak kan. Sebab tu bau dia teramat la menusuk kalbu. Adeh...

Hari ni teramat2 busy kek opis tu. Xpin rasa lepas ni akan tambah busy. Im back to all the adhoc projects. I think I'm getting used to it already la. Dulu cam nk mengamuk gak sebab bos selalu bagi sekerat jln. Agak2 project tak sempat habis on time, panggil xpin masuk. Tertekan gak. Lama2 dh get used to it. Dh keje mkn gaji. U got to do what u got to do la.

Tapi den goram hari ni dgn duo kap lam bolakang den tu ha. Alahai... agak ey baru dorang meraso buek kojo hari ni. Momokak on very simple things. Den tension gak la pasal pepagi lae dh kono mongadap. Dah tu lak den tak mkn ubek den, lupo. Kopalo den ni ha mcm nk molotup! Dh tambah momokak dorang tu... Adoih, nk pocah palo den. Den raso nk lompang ey derang tu ha. Bokiro tak kono tompek. Siap korang. Ada ubi ada batas. Aih... silap2... ada ubi den nk makan... muahahhaha

Sebut pasal sakit ni... Hari ni teruk sangat la tengkok aku ni ha.. Ubat dh nk habis. Nk gi klinik tadi pun tak sempat. Dok mengelak nk jumpa specialist. Afraid of the outcome. Tapi rasanya kena gi gak. Terpaksa la gi sesorang. Masalahnya bila nk gi. I need to take half day off la... Rasa cam makin terus dari yang dulu.. Tengkok dh terasa kebas... dulu tangan jer... bunyi cam kronik...kan? Harap tak kronik.. Aku baru nk start busy..so cam tak de masa nk kronik2 nih... heheh


p/s: Esok nk tgk wayang ngan scandal den...mau join?? Meh la...hahaha

p/ss: Lupa lak nk cakap... Aku bawak beg kuning ni ke menara. Pergghh!! mendapat pujian ramai.. Bila bgtau berapa hengget aku beli.. lagi tertekan dorang.. Muahahah

Monday, January 4, 2010


Kalau mama masih ada,
Esok akan diraikan bersama.

Kalau mama masih ada,
Esok mama enam puluh tiga.

Kalau mama masih ada,
Mesti kita rasa 'berkeluarga'.

Kalau mama masih ada,
Mesti papa tak sedemikian rupa.

Kalau mama masih ada,
Tentu kesunyian itu tiada.

Kalau mama masih ada,
Pasti ada peneman bicara.

Kalau mama masih ada,
Pasti dibebel sepanjang masa.

Kalau mama masih ada,
Pasti dijerit 'solat kena jaga'

Kalau mama masih ada,
Sakitku akan terjaga.

Kalu mama masih ada,
Sakit mama pun akan kujaga.

Kalau mama masih ada,
Pasti semua akan bahagia......


Tetapi itu semua, Andai Masih Ada...

Yang pasti Mama telah tiada.
Yang pasti Mama dirindui semua.
Yand pasti kami huru hara.
Yang pasti kami hilang punca arah.

Yang pasti juga, kami tidak mampu melawan takdir. Kami pasrah dgn ketentuanNya.
Kami mohon kekuatan dariMu Ya Allah. Kami juga mohon Kau tempatkan lah mama digolongan orang2 yang solehah.

Ya Allah, tolong sampaikan pada mama. Bagitau dia saya amat amat amat merinduinya.
Ya Allah, tolong lah peluk cium mama bagi pihak saya.
Ya Allah, tolong la jaga mama ya.

Seperti yang mama pesan : InsyaAllah, kita akan berjumpa di syurga kelak...

MISS YOU MAMA.... SO VERY MUCH....

Sunday, January 3, 2010

Sungguh amat tertekan bila kena mulakan new year dgn keadaan yang amat tak terurus. My house internet was out. At first it was only the modem adaptor. Then papa got a new one (actually kedai punya). Then try to log in tak bole. After consulting Ocha, it got to do with the streamyx. Tried to get it fixed but get pissed off... Biasa la.... Tau2 esoknya... the wireless lak rosak. Hmm... Wat a new year to start... Sungguh tidak memberangsangkan.... But wat ever... Life goes on.....

Talking bout new year.. Biasa la... orang akan tnya apa azam baru? Hmm...perlu ke berazam? For me azam tak penah menjadi... Azam tu hanya akan ada dlm kepala otak ni 3 bulan max.. Masuk bulan ke 4... azam ke mana.... tekad kemana? Heheheh.. So tahun ni aku tak nk azam. Aku cuma nk ada listing on apa yang aku nk achieve. Tapi aku tak la bersungguh nk dpt kan nye... Sebab kalu dh bersungguh2... maknanya dh berazam...So lupa kan jer la... Heheheh

So yang pertama:
Selalunya dulu aku berazam nk kuruskan badan... This year... NAH!! Lupa kan saja.. Wahai badan ku yang bg aku ttp terbaik walaupun berlemak sana sini, ko nk kurus ke... ko nk gemuk ke, ko punya pasal.. Janji aku sihat dn aku bahagia dan aku tak nyusahkan sesapa.. OK? Deal?? DEALLLLL.... hehehe

Kedua:
Aku berhajat nk membayar segala hutang puitang aku pada semua orang. (I keep a list on those who I owe..so dont worry) InsyaAllah aku ingat sapa aku hutang. Last year aku tak berazam pun nk bayar utang. Tapi alhamdulilah aku berjaya kurang kan utang aku gak... sepanjang tahun lepas, aku dh berjaya settlekan hutang aku kepada kawan2/sedara mara aku dlm RM5k. Will try to settle all by this year... InsyaAllah... tak byk dah....

Ketiga:
Aku nk kawin...Hahahah. Bole statement camtu?? Selama ni nk ber bf pun tak de perasaan. Sekali tu terus nk kawin.. Muahaha... Someone said to me... Ko kena tau apa ko nak. Tu la masalahnya.. Aku tau apa yang aku tak nak... Apa yang aku nk?? Agak susah... Tapi tak pe... Someone said to me oso... Kita kena usaha.. Tak usaha takan dpt. Get this from someone's blog:

Kenapa perlu susah-payah jika semuanya telah pun ditakdirkan? Kenapa harus kecewa sebelum bertemu gembira? Kenapa si dia tidak datang begitu sahaja?

Hidup ini adalah untuk berusaha dan beramal, bukan untuk mempersoalkan takdir. Jangan ditanya, “kenapa perlu mencari si dia sedangkan si dia telah pun ditentukan” sebaliknya tanyalah diri sendiri “apakah usaha yang telah dicurahkan di dalam perjalanan mencari si dia.”

Oleh itu kesimpulannya, usaha tangga kejayaan... Hehehehehehhe

Ini jugak menarik perhatian aku:

Mungkin anda pernah diajukan soalan , “kenapa masih belum berumahtangga lagi?” Jawapan yang lazim diberi adalah, “Tidak ada jodoh lagi..” Mungkin selepas ini anda akan mempunyai jawapan yang lebih sesuai ..

Jodoh, rezeki, ajal dan maut adalah takdir Allah s.w.t. Allah s.w.t telah berfirman di dalam surah Al-Hadid ayat 22, “Dialah yang menciptakan tiap-tiap sesuatu lalu menentukan keadaan makhluk-makhluk itu dengan ketentuan takdir yang sempurna.”


Di dalam kitab Fathul Bari, Al-Hafiz Ibnu Hajar mencerita bahwa seorang ulama sunni pernah berkata, “Jika Dia menghalangimu atas apa yang menjadi hakmu, beerti Dia telah menzalimimu; tetapi jika Dia menghalangi kerana sesuatu yang ada padaNya, maka sesungguhnya Dia memberikan rahmatNya kepada sesiapa saja yang dikehendakiNya.”

Jodoh kita telah pun ditentukan oleh tuhan. Apabila tuhan menghalangi sesuatu dari seseorang kerana kehendakNya, sudah tentu halangan tersebut merupakan “sesuatu yang terbaik”, kerana tuhan Maha Mengetahui. Apabila tuhan telah memutuskan “sesuatu yang terbaik” kepada makhlukNya, bermakna tuhan sedang melimpahkan rahmatNya kepada makhluk itu.

Mungkin selepas ini, ketika disoal oleh kaum keluarga dan sahabat-handai, “kenapa masih belum berumahtangga lagi?”, jawapan yang sesuai adalah, “semua ini adalah rahmat Allah.”

Renungkan lah....


P/S: Baju dinner dh disiapkan... will post the before and after pix later....

;;