Wednesday, December 30, 2009

Hukum Karma


What Hukum Karma got to do with the pic?

Nothing... hehehe.. This pic is my latest handbag collection. Dont you just love it?? I love handbags... and I have to admit I already have quite a lot. Macam2 ada. Kecik, besar, lebar, panjang...kaler? hmm... mcm2 gak. But for a handbag maniac like me, alot is never enuff... hihihihi

To the bachelors out there who dlm proses nk ngorat I, don't worry. I have a good news. I dont go over branded handbags. (for the time being...heheheh) I love handbags. Any kind will do. But so far, the most expensive bags I ever bought was RM70. (After 50% discount). No kidding. I dont buy expensive ones. But I have an expensive handbag as a bday gift from my frens. From Topshop. I know the bag cost them nothing less than RM100. However...dia dh putus. I'm working hard to sambung balik tali dia... agak susah sebab tali dia di'tocang'kan....

I'm quite amazed to see some of my friends who are really crazy over super duper expensive handbags. They can afford to buy a handbag that cost them around RM1.5k. With that kind of money... I can get more than 40 bags from where I shop. Heheheh. Masa nk beli handbag RM70 pun pikir 100x. Keluar masuk kedai 3-4 kali... Ini kan RM1.5k handbag. Sorry... Tak tau la later in future dpt laki kaya yang memerlukan pemakaian beg2 sedemikian rupa.. Wallahualam.. and AMIN... hehehe... But as for now, I will maintain to my standard. But so far I'm proud of my taste. I bought a handbag on 50% sale that cost me around RM45, and my fren thought I bought it for more than RM100. Well, I take it as a compliment.

I have a office mate who ada laki yang sangat kaya. She will shop handbag yang harga ribu2an. For me tak kisah la... cost laki kaya and she need to have those to be at her standard. Ye la... Laki kaya, takan nk bawak handbag RM50 bila kuar dinner ngan laki kan. Saham laki kena jaga.. Memula tu terpikir gak.. Ya Allah...byk ye duit dia beli handbag mcm tu. Kalu I tak sanggup. Tapi bila pikir2 balik, skrg mmg la tak sanggup sebab tak berduit. Cuba nnt berduit and kita jgk kena jaga title laki kita. Buat kata laki kita tu standard tinggi. Kena la jaga. Bila dh berpikiran camtu, baru la timbul kesedaran. Kekadang orang kaya ni bukan dia nk sgt beli benda2 mahal. Tapi sebab kena jaga standard. Mcm officemate I ni. Kekadang dia beli gak imitation punya. Kalu ori cost her RM5k, dia beli imitation RM500. Ok la for her sebab sapa akan tau dia bawak yang imitation punya pun... kan... hehehe... the beauty of being rich ppl. Bawak yang tipu pun orang ingat ori... heheheh

I like guess handbag. Tapi smpi sekarang tak terbeli2... Bila ada duit nk beli (konon time dpt bonus nk self-reward la), design lak tak lawa. Bila ada design lawa, duit lak tak lawa. So kesimpulannya, tak de jodoh dgn beg Guess. Maybe later la. Minta kat bakal laki buat hantaran... Hehehehehe.

I oso like shoes. Tapi collection ni tak byk sangat. Leceh skit kasut ni. Bila beli kena selalu pki. Kalu tak kasut rosak... so sayang la kan... But I still have this in my wish list.


I love boots so very much. Dari form 4 lagi teringin nk beli boots. Tapi I am very cerewet person. I dont simply like any boots. Penah masa form 4 dulu I saw this beautiful perfect boots by Hush Puppies. Harganya?? RM300 something. For a student tat time, harga itu mmg tak masuk akal. So terpaksa la dilupakan. Susah nk carik a pair of boots yang betul2 menarik perhatian ku. I saw 1 yang dipakai oleh one of the the band member at concorde. Jatuh cinta beb. Serious lawa.. Nk beli jgk..haha... tapi maybe dah tak de kot. Kena gi survey. Tapi berjaya gak pinjam kasut tu for my Retro nite dinner. Merasa la kejap.. tapi mmg terbaekk wokkk!!!



Ok berbalik kepada Hukum Karma. I google it to know the true meaning of it. Byk yang kata 'tiada istilah hukum karma dlm Islam'. Which I personally agree. Hukum karma ni dtgnya dari agama Hindu/ Buddha. Islam tidak ada hukum karma. Tetapi dlm Islam Allah telah janji, setiap perbuatan akan mendapat pembalasannya yakni perbuatan baik ataupun sebalik nya. For me setiap umat Islam perlu percaya pada pembalasan Allah dan tidak pada Hukum Karma walaupun secara kasarnya ia adalah benda yang sama. Pembalasan terhadap perbuatan kita. Mungkin dulunya kita as a Muslin hanya percaya yang pembalasan hanya la diakhirat. Tapi, I personally feel that sekarang pembalasan bole berlaku bila2 masa. Dan tak salah kalu dikatakan yang pembalasan skrg amat cepat. In my life, contoh amat ketara. And I realize now. Untung dan bagusnya pembalasan segera ini, kita dpt cepat2 insaf dan bertaubat. Sebab InsyaAllah masih ada masa lagi. Tapi terfikir tak kita kalu pembalasan cuma diakhirat. Conf tak sempat nk taubat. So... back to the basic, setiap kejadian ada hikmahnya. Kita hanya perlu pikirkan sahaja.

*Skrg tgh lapar tahap gaban tapi tunggu esok jer la terus bfast... heheheheh

* Kaki toatie masih terhenjut2. Sian tgk dia... Tapi apakan daya. Andai ITU bukan masalahnya. Dah lama aku bawak toatie.....

* Gigi aku masih sakit. Tapi apakan daya. Andai ITU bukan masalahnya. Dah lama aku bawak diri aku gi klinik.....

*Adakah masalah ITU akan berakhir? Hukum Karma kah itu???

Monday, December 28, 2009

Lost and Pain

I'm feeling totally lost now. Kosong. Empty. Kenapa? Tah... Terlalu banyak benda difikirkan smpi terus kosong kepala otak ni. Someone said to me. This is life. Kena belajar hidup sorang2 walaupun sebenarnya kita berkeluarga. Sebab keluarga kita ada dan akan ada keluarga masing2. Diri kita sendiri belum pasti. Bila kita sakit, keluarga kita ke nk tgk2 kan? Setakan demam selsema tu insyaAllah bole tapi kalu dh lumpuh tak bole bangun....sapa nk jaga??. Belum tentu adik beradik nk tlg jaga. Bila fikirkan balik...betul jgk. It was actually said to me. Ntah la.... Yang pasti... hidup ni satu gamble... kita tak tau apa akan jadi... kita gamble dgn masa depan kita. Hanya berharap dan berserah pada Allah.

Selain dari pain dihati, ada lagi pain2 lain yang menyerang diriku... Sakit tengkok dan belakang ku ini macam makin menjadi2. Nak2 bila dia attack kepala. Aduh!! Peningnya mcm nk tercabut kepala. Bukan kepala... nk tercabut tengkok ku. Serius sakit beb... Belum lagi pinggang. Duduk salah berdiri pun salah. Nk ngadu kat sapa pun tak tau. Dulu ada gak ma bole ngada2. Skrg ni ngada sorang2. At times bila sakit sangat kepala, rasa nk pitam pun ada. Set yang mcm tetiba vision blur... berpinar2. Maybe biasa la kot. Mmg orang pening camtu kot. Lantak....Dr Zaini wanted to refer me to specialist. Again. Kekadang pikir, apa aje yang bole dibuat Dr Askandar tu. Dia pun kata pain will come back. No surgery required. Balik2 physio. Bukan tak nk buat. Tapi leceh. Leceh sebab kena berdepan dgn bos. Nk amik timeout mmg bos bagi... tapi admin lak bising. Bila Admin bising, bos bising balik. Dah mmg tak suka la bising2 nih. So tahan je la selagi bole. Sendiri tanggung la beb.. Tapi Dr Askandar hutang tak buat MRI. From there baru leh nmpk bebetul. Setakat ni cuma nmpk tulang bergerak skit and himpit urat yang menyebabkan sakit kepala dan kebas2 tangan....

Orang kata Allah bagi penyakit sebab nk hapus dosa. Banyak sungguh dosa aku rasanya. Sakit macam2. Lepas 1, satu lagi... Kurang ke dosa aku? Hehehehe. InsyaAllah. Tak la aku mengharapkan sakit utk nk hapuskan dosa. Dosa ttp dosa. Allah dh janji setiap perbuatan tu ada balasannya. Dh ko buat dosa... ko terima la padahnya safwin oii... Hihihihihihi.

Ni lagi satu masalah, aku telah menyebabkan kesakitan pada Toatie. Sapa tu? Ha... ni dia...


Pagi tadi, dlm keadaan kepala tgh serabut, aku kuar umah. Smpi kat pintu depan nmpk toatie dgn girangnya duduk bawah meja dlm rumah (dlm rumah adalah kwsn larangan bginya). Memandangkan pintu terbuka dan ada orang didapur, I ignore her la. Means tak la halau dia kuar dari umah. Kuar jer dari pintu terus bukak gate. Which usually I will only bukak gate if I'm already in the car. And usually masuk jer keta terus zoom kuar. Nk jadikan citer, Dh bukak gate baru masuk keta. Masuk keta tertiba bawak keta slow2 reverse. More like angkat break, tekan balik, angkat break tekan balik. Smpi kat pintu gate lagi slow... tertiba dgr bunyi kucing ala2 jerit kesakitan. Sekali tu nmpk toatie berlari sambil mengheret badannya. Ya Allah!! Aku terlanggar dia ke? Bila masa dia kuar??... Terus berenti n kuar keta... masa kuar keta ni nmpk la toatie lari masuk dlm umah. No more heret badan tapi dah cam tempang. Ya Allah sian nya. Gi tgk dia usap and say sorry. Tetiba dia gigit tgan gue!!! terus benggang. Darah beb! Adeh. Salah aku gak la... sebab langgar dia. Tapi aku bukan sengaja. Dia yang kelaur sapa soh!. Ishh2. Balik2 tengok dia terhenjut2 skit... tapi should be ok... try gak lari2 dgn dia... She still can run, Kira ok la tu. Kalu tak mana nk carik duit ubat dia... diri sendiri dok menanggung sakit......

Sebut pasal sakit. Ni sakit lagi satu. Aku tngah sakit gigiiiiiii... Ya Allah. Rasanya tak penah aku mengalami kesakitan gigi. Dan tak tau macam mana nk react bila gigi sakit. Again dulu kalu masalah gigi jumpa jer mama. Tau la dia nk buat apa. Aku tak penah jumpa dentist ok! My only denstist was my mom. The only tampalan yang penah aku buat masa form 5. The one and only. Nk kata gigi cantik tu tak de la... tapi so far tak penah ada masalah. Tapi sejak 2 minggu sudah. Ni semua gara2 Ginger cookies abg jeff la nih. Keras!!... terus sakit gigi... Uwahhh!! ...camne ni. nk gi dentist tah berapa la plak kena kan... kang elok2 ingat 1 lubang jer... tetiba 4-5 lubang... kalu 1 lubang RM50... adeh!! letih den.... Nak tak nak... try la tahan selama mana yang bole tahan. Jgn bengkak dah la... Mkn pun sebelah mulut jer... hahaha... cam cacat pun ada gak... Tapi tak pe... sakit tu penghapus dosa... muahahahha

Sunday, December 27, 2009

When we say 'I forgive u', do we really mean it?? As for me, it is very unlikely I would say yes I forgive u. It will take a looonnngg time for me to heal. I will not say something I don't mean. Sebenarnya, most of the time I have already forgiven them, but I want them to know that I don't. Why? I don't know. Maybe because I dont hate / angry at someone that easily. So when I so, mmg akan mengambil masa yang agak lama utk heal. If the person that I'm angry / hate tu tak de depan mata, it's ok. Tak de la rasa marah sangat. Tapi bila dorang dtg and say, I'm sorry. I jadi mcm benci balik. But deep inside I already forgive them. Teruk betul perangai kan.....

Last 2 days, someone who successfully make my life totally miserable years ago, came back. I've been ignoring him since the day he put me in deep shit. He came back and beg for forgiveness. Honestly I have forgiven him long time ago. Whatever happen between me and him, I take it as dugaan yang Allah bagi and as a lesson for me not to simply trust ppl. I dah redha dgn apa yang jadi. I humbly say to Allah that I redha with all this, and I beg Allah to show me the truth. I halalkan apa yang dh terjadi but I need to know the truth. I beg and beg Allah to show me the truth and Allah did answer my prayer. Terima Kasih Ya Allah. Walaupun bertahun aku menunggu, aku tetap bertima kasih dgn jawapanmu. Cuma, utk aku beritahu dia yang aku telah memaafkan dia.... terlalu sukar. It's not that I love to see him suffer and keep on begging me for forgiveness but I dont know. Between me and Allah, I redha dgn ketentuanNya. Tapi between me and him. I don't know. Do I really forgive him? I just mad and I still am.

Am i bad for not forgiving him? Am I that selfish?. He beg and continue begging me. He explained why he did it. But for me, it still doesn't justify why he did it. I came out with a long list of terms and conditions for him in order to be forgiven. Ya Allah... teruk ke aku? But I was cheated! My feelings were hurt! Tah la... I just dont know what to do. As for now, if he can proof to me all the things that I wanted, I MAY consider to say to him that I forgive him. Kalu tak, ko minta maaf je la kat ALLAH. DIA maha Pengampun.

Sunday, December 20, 2009

Life is like a box of chocolate? Betul ker? Hmm... mcm tak jer... Before beli chocolate tu kan kita dh tau what to expect inside. If you choose to have dark chocolate, dark chocolate u will get. If you choose to have almond, there u are... almond. So why is it life is like a box of chocolate??

For me, life is more like a mystery... a gamble. We dont know what will happen in future. We work hard and try alot of tricks to have better future. We just keep on trying and trying and trying. But not necessarily we will get what we want. Mcm gambling la. We try to win. Bermacam2 cara dibuat utk menang. Tak semestinya menang pun. Bila kita tak menang, then life penuh dgn kekecewaan, penderitaan, penyeksaan. Tapi bila kita menang, penah tak kita terus bersyukur? Selalunya tak. Kita akan menjadi tamak, haloba. Akan terus cuba utk menang lagi banyak... Itu fitrah manusia. Is life as easy as what u look inside a box of chocolate? Definately not. Dont ever wish it will be as easy as a box of chocolate sebab if it's too easy, tak best. Very dull. Let it be more challenging... Baru betul life....

Tetapi,bila life terlalu challenging, adakah kita cukup kuat utk hadapinya? Bagaimana kalu kita tak bole hadapinya? Jatuh tergolek jadinya nnt. Bila dh jatuh tergolek, apa nak buat? menangis kesakitan? meraung agar orang keliling tau yang kita jatuh? menunggu orang angkat kita? Atau cuba sedaya upaya utk bangun dan teruskan perjalanan? Itu semua antara pilihan2 yang kita ada. Terpulang pada kita yang mana satu kita nk pilih. Yang pasti, ALLAH takan duga umatnya kalu umatnya itu tidak dpt menanggungnya. Oleh itu yakin dan percaya la akan semua dugaan yang Allah bagi kat kita, kita pasti dapat tangani. Cuma masa dan waktu yang akan menentukan berjaya atau tidak kita mengharunginya...




Sunday, December 13, 2009

Kisah 1 & 2

12/12/2009

Kisah 1 (via sms)

A: Sabar jer la awak. Jap lagi dia smpi la tu. Awak jgn marah2 ye... Kalu marah nnt kena jual. Hehehehe

Me: Kena jual? Sapa nk jual saya? Awak?

A: Eh Bole ker? Berapa harganya?

Me: Eh, Kalu awak nk jual, buat apa tnya saya berapa harganya. Tnya la pembeli yang nk membeli. Confuse lak saya... awak nk beli ke nk tlg jualkan?

A: Nk beli... bole ker? berapa harga nya?

Me: (dah sudah!!!) Saya rasa saya dah bgtau awak dulu... Kita kawan dulu ek..


Kisah 2 (face to face)

D: Can I ask u something?

Me: Sure u can

D: Can I be your bf?

Me: Smiling :)
(dlm hati... gilo ape kau??). I'm sorry. Like I said... It's not easy for me to like someone more than frenz. I'm not saying no and i'm not saying yes. What I'm saying is why dont kita kawan dulu...ok?


Dua2 kejadian ni berlaku pada hari yang sama. Dan D, baru pertama kali ni jumpa... Naper tetiba ni? Poning kopalo den. Di saat aku tak perlukan benda ni... berderet lak datang.

Apa yang aku minta.. korang dua orang ni jgn la buat aku rimas... Elok2 ada friendship kang terus hilang semua. Korang tak tau aku ni benggong...hehehehehe

Safwin, selamat la ko lepas ni..ADEH!!!

;;